Trénoval v mrazírně, teď ho čeká 250 km na Sahaře. „Sezonu si rád zpestřím,“ přiznává český Ironman

14. říjen 2015

Ve 42 letech má za sebou přes 160 dokončených Ironmanů, a je tak trochu s podivem, že jeho tělo po 32leté kariéře včetně veslování stále drží. „Možná to souvisí s tím, že nic nepřeháním, vše si užívám a dělám pro pohodu,“ vysvětluje česká ironmanová legenda Petr Vabroušek. Dokázal vyhrát nejchladnější maraton světa na severním pólu, nyní se těší na další závody.

Jakýkoliv extrém pro zvídavého člověka působí jako lákadlo, a tak, když se dozvěděl o závodu na 100 km na Antarktidě, neváhal ani minutu. „Na městských maratonech nemůžu africkým ani českým běžcům konkurovat, ale říkal jsem si, že arktické podmínky by mohly vyhovovat mému stylu,“ vysvětluje.

A jeho slova se potvrdila – vyhrál nejenom na Antarktidě, ale později i na Arktidě, tam byly podmínky dokonce těžší kvůli většímu mrazu, větru a horšímu zázemí.

A jak vypadá příprava na takový maraton v mraze? Tak například trénink v 25 metrů dlouhé mrazírně v Uherském Brodě. „Základní bylo navyknout průdušky na vdechování mrazivého vzduchu, nebylo to až tak o běhu,“ přibližuje s tím, že chtěl rovněž otestovat vybavení pro závod.

Čtěte také

Existuje více možností, co si na maraton na severním pólu na sebe navléci, někdo se například zaizoluje do igelitu, v takovém případě ale hrozí riziko, že se člověk zpotí – pot následně zamrzne a mohou vzniknout omrzliny. „Já jsem si na sebe vzal tři vrstvy – dvě trička a tenkou, větru a vodě odolnou bundu. Běžel jsem velmi na lehko, na startovní čáře jsem se klepal zimou,“ vzpomíná.

250 km na Marathon des Sables


Ironman se skládá z plavání (3,86 km), jízdě na kole (180,25 km) a maratonském běhu (42,2 km). Závod probíhá v uvedeném pořadí a bez jakékoli přestávky. Většina závodů má přísný 17hodinový časový limit.

Vítěz maratonů na obou pólech ale nyní přemýšlí o další extrémní výzvě – maratonu na saharské poušti. „Itinerář závodu Marathon des Sables se rok od roku liší, ale obvykle jde o šest etap, z nichž nejdelší má asi 92 km, ty ostatní kolem 40 km,“ vysvětluje.

Petr Vabroušek odpovídal na otázky moderátorky Lucie Výborné

Když přemýšlel, čím by si běžné ironmanovské závodění zpestřil, tak ho po obou pólech logicky napadl rovník a Sahara.

„Zkusíme si zase něco jiného,“ usmívá se s tím, že v triatlonu si už nemá co dokazovat a raději si sezonu něčím zpestří, než aby lpěl na tom, že se nepokazí jeho ironmanovská výkonnost.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.