Trendy v bankovnictví: víc účtů, platba kartou a ochota kdykoliv změnit banku

24. květen 2017

Češi měli ke konci letošního ledna na běžných účtech uloženo přes jeden bilion korun – to je téměř o 250 miliard více než před dvěma lety. Na běžných účtech přitom mají dvakrát více peněz než na zbylých typech netermínovaných vkladů, včetně spořicích účtů. Informoval o tom server Bankovnipoplatky.com s odkazem na údaje České národní banky.

Novým trendem v ukládání peněz je rozložit peníze mezi více účtu u více bank. Alespoň u dvou bankovních domů má v současnosti účet skoro 60 procent klientů. Zjistila to agentura STEM/MARK. Důvodů je hned několik. Mezi nejčastěji je využívaní té či oné služby, kterou daná banka nabízí.

Služby jsou různé a každý oceňuje trošku něco jiného. Pro někoho je důležitá síť poboček nebo bankomatů. Jiný využívá většinou internetové bankovnictví a banky, které se zaměřují spíše na to internetové levnější bankovnictví, bývají levnější i celkově.

Změnit banku není nic složitého

Výběr banky závisí zcela na nás. Většina bank přistoupila v jednání na tzv. kodex mobility. Banky se kodexem zavazují pomocí při přestupu do jiného bankovního domu.

„Důležité je načasování přechodu – tedy aby správně přišla výplata a aby správně odešly pravidelné platby. Předtím, než změnu provedeme, bychom si měli sednout k výpisu z účtu a zjistit, kdy pravidelné platby přicházejí a odcházejí a podle toho zvolit načasování. Pak už můžeme jenom přijít do naší staré banky, oznámit změnu na patřičném formuláři a banka nám už pomůže. Na nás už je jen oznámit těm, kteří nám pravidelně posílají platby nebo kterým platíme my, že budeme mít jiný účet.“

Svoji hlavní banku měnili hlavně klienti velkých finančních domů, jako jsou Česká spořitelna, Komerční banka nebo třeba Poštovní spořitelna. Nové zákazníky tak získaly menší banky na trhu – mezi nimi například Air bank nebo Fio Banka.

Češi se také naučili více platit své nákupy platebními kartami. Kartu z peněženky vytahují lidé stále častěji i při drobných platbách. Dokazuje to pokles průměrné částky, kterou Češi během jednoho nákupu zaplatí.

„Tím, že platíme stále menší částky a platíme častěji, tak dochází k tomu snižovaní průměrné částky,“ potvrzuje poradce pro platební styk České bankovní asociace Tomáš Hládek.

Loni se už dostala pod hranici 700 korun. Přibývá i takzvaných online plateb, což souvisí s nárůstem e-shopů. Jen přes různé aplikace jsme na českých i zahraničních webech loni provedli skoro 40 milionů plateb.

Spustit audio