Trasa plánovaného obchvatu Klášterce nad Ohří se nelíbí části místních

12. srpen 2020 15:27

Po silnici I/13, která vede středem Klášterce nad Ohří na Chomutovsku, denně projede zhruba 13 tisíc aut. Vyplývá to z dat Ředitelství silnic a dálnic, které už má připravenou trasu obchvatu města.

Obchvat by měl vést městkou částí Útočiště, mezi zástavbou rodinných domů a sídlištěm. S tím ale nesouhlasí někteří místní obyvatelé. Trasa obchvatu je přitom schválená městem a zanesená do územního plánu.

„Asi by tu postavili protihlukové stěny, ale nebylo by to dobrý. Jen než by to postavili, toho kraválu tady,“ komentoval plánovanou výstavbu obchvatu Klášterce nad Ohří pan Jaroslav, který v městské části Útočiště žije. Obchvat by měl vést několik stovek metrů od jeho domu.

Jiná varianta nepřipadá podle starosty Klášterce v úvahu

Hlasům proti obchvatu se diví starosta města Štefan Drozd ze strany Soukromníků. Podle něj jiná trasa nepřipadá v úvahu.

Ředitelství silnic a dálnic má už k trase kladné stanovisko vlivu stavby na životní prostředí. Pokud komise stavbu doporučí, začne zhruba za 7 let.

„Předpokládaný termín zahájení stavby je konec roku 2027 a termín uvedení stavby do provozu je na konci roku 2030,“ říká mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

Komise ministerstva dopravy by měla rozhodnout o tom, jestli se vyplatí obchvat stavět na přelomu letošního a příštího roku. Hned potom by město spolu s ŘSD mělo detaily stavby představit veřejnosti.

Podle policie se na průtahu Kláštercem stane nejméně jedna vážná dopravní nehoda ročně. Naposledy se tak stalo letos v lednu, kdy auto srazilo nezletilou dívku, která utrpěla vážná zranění.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související