Transky, body, vteřiny. Na festival míří oceňovaná inscenace ostravské divadelní scény

26. srpen 2021

Druhý festivalový den zpestří ostravské Divadlo Petra Bezruče, které na Prix Bohemia Radio dorazí se svým oceňovaným představením inspirované příběhem československé atletky Zdeny Koubkové.

„Za časů dávných bohů, hrdinných náčelníků a psychopatických diktátorů, neklidem zmítaná země zrodila hrdinku. Byla jí Zdena. Mocná princezna zocelená žárem olympiád. Tretry, vášeň, nebezpečí. Její odvaha změní svět. Co na tom, že jí pod nosem raší tmavý knírek – hlavně když na běžecké dráze trhá rekordy,“ zní popis ostravské inscenace, jejímž námětem je životní příběh Zdeny Koubkové, dnes víceméně zapomenuté atletky z meziválečného období.

Jakub Burýšek získal za roli Zdeny Koubkové v inscenaci Transky, body, vteřiny ocenění talent roku

Ani ne dvouhodinová hra režiséra Tomáše Dianiška otevírá téma stereotypů i nenávisti vůči menšinám. Připomíná příběh rodačky z Paskova, která ve dvaadvaceti letech pokořila světový rekord na 800 metrů a stala se miláčkem československého národa. Na to, že trpí vrozenou vadou, je ve skutečnosti mužem a pohlaví ji určili rodiče, se ovšem pod tlakem otázek veřejnosti přišlo brzo. Zdena Koubková poté prošla změnou pohlaví a své jméno si změnila na Zdeněk Koubek.

Inscenace získala v roce 2019 Ceny divadelní kritiky v kategoriích Inscenace roku a Poprvé uvedená česká hra roku a na svém kontě má také nominaci na Cenu Marka Ravenhilla za nejlepší inscenaci současné hry. Jakub Burýšek získal za svou roli Zdeny Koubkové ocenění talent roku a v roce 2019 získal Cenu Jantar v kategorii Činoherní herec roku.

Inscenaci Transky, body, vteřiny můžete v rámci festivalu Prix Bohemia Radio zhlédnout v úterý 19. října v Moravském divadle Olomouc.

autor: nwe