Tradice pálení voňavých františků je stará více než 300 let

23. prosinec 2020

Tradice pálení františků pochází pravděpodobně z česko-německého pohraničí, především z Krušnohoří. Je stará víc než 300 let.

Svůj původ má ale zřejmě ještě starší, a to z dob, kdy bývalo zvykem na přelomu starého a nového roku vykuřovat obydlí.

Jméno františek získaly tyto vonné kužely nejspíše od zakladatele novodobého pojetí Vánoc, sv. Františka z Assisi.

Možná je ale původ názvu jinde – například ze starofrancouzského názvu „franc ensens“ – ryzí kadidlo.

Vůně kadidla nás povznese od pozemského trmácení k duchovnějším stránkám života – snad právě proto využívali tuhle vůni v pradávných svatyních společně s myrhou při slavnostních duchovních obřadech.

Výroba františka je tak trochu alchymie - rozemleté dřevěné uhlí a pryskyřici smícháme v těsto podobné, jako když děláme vosí hnízda.  Pak se z něj speciálně upravenými kleštěmi vymačkáme jednotlivé homolky, které sušíme na sluníčku nebo v sušárně.

Františka zapalujete nejlépe nad svíčkou, po dobu asi 20 vteřin, trošku ho rozfoukejte.

autor: Eva Bucharová | zdroje: České tradice.cz , Františky.cz
Spustit audio