Tradice pálení voňavých františků je stará více než 300 let
Tradice pálení františků pochází pravděpodobně z česko-německého pohraničí, především z Krušnohoří. Je stará víc než 300 let.
Svůj původ má ale zřejmě ještě starší, a to z dob, kdy bývalo zvykem na přelomu starého a nového roku vykuřovat obydlí.
Jméno františek získaly tyto vonné kužely nejspíše od zakladatele novodobého pojetí Vánoc, sv. Františka z Assisi.
Možná je ale původ názvu jinde – například ze starofrancouzského názvu „franc ensens“ – ryzí kadidlo.
Vůně kadidla nás povznese od pozemského trmácení k duchovnějším stránkám života – snad právě proto využívali tuhle vůni v pradávných svatyních společně s myrhou při slavnostních duchovních obřadech.
Výroba františka je tak trochu alchymie - rozemleté dřevěné uhlí a pryskyřici smícháme v těsto podobné, jako když děláme vosí hnízda. Pak se z něj speciálně upravenými kleštěmi vymačkáme jednotlivé homolky, které sušíme na sluníčku nebo v sušárně.
Františka zapalujete nejlépe nad svíčkou, po dobu asi 20 vteřin, trošku ho rozfoukejte.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.