Tisá vydala knižně kroniky do roku 1946. Publikaci bude mít každá domácnost

24. listopad 2021 12:28

Každá domácnost v Tisé na Ústecku bude mít knižní vydání kronik do roku 1946. Jde o zpracování německé a následně české kroniky až do odsunu Němců, kdy se v obci vyměnili všichni obyvatelé. Německá část je v knize tak, jak ji v letech 1922 až 1943 zapsal Julius Weckend.

Český překlad upravil místní obyvatel, učitel na teplickém gymnáziu a náměstek hejtmana pro kulturu za Spojence PRO! Kraj Jiří Řehák.

„I stylisticky jsem měnil hodně, a navíc jsem prohazoval kapitoly,“ popsal Řehák a vysvětlil proč: „Když si totiž německý kronikář myslel, že dostal nějakou zajímavou informaci, třeba od pátera z Libouchce, tak ji prostě vložil na to místo. Takže je tam historie Tisé, a do toho je tam vyprávění o napoleonských válkách. Ta kronika je skutečně od vzniku Tisé až do roku 1943, kdy druhý kronikář, Josef Solomon, židovského původu, ji přestal psát, a my nevíme, co se stalo.“

Jiří Řehák v české úpravě německé kroniky ponechal historické chyby a nepřesnosti. „Rozhodl jsem se, že budu ctít autentičnost té kroniky víc, než že bych opravoval pána, který ji psal před 100 lety,“ vysvětlil Řehák.

Německou kroniku překládal 86letý Gerhard Tschunko, známý hlavně mezi horolezci.

„Měl jsem jeden dobrý základ – přepis od Renate von Babka, která přepisovala ručně psanou kroniku, protože během toho času se třeba německé písmo změnilo ze švabachu na latinku,“ vysvětlil Tschunko.

Občas ho ale překlad moc nebavil: „Tam jsou třeba údaje z doby první světové války, kde je spousta čísel – podpory, dary, nadace, to všechno. A to není tak záživné, i když to pro ty obyvatele bylo podstatné. Myslím si ale, že se právě na těchto statích člověk, který to bude číst, zastaví. Zjistí, jak obtížně tu lidé žili – ať už to byli Češi nebo Němci,“ shrnul Tschunko.

Knihu doplňuje i tenčí svazek české kroniky do roku 1946.

„Mapuje poslední měsíce existence Němců, tedy do posledního odsunu, který se uskutečnil na konci dubna 1946. To je také vyprávění o tom, že se i v kritických dobách může zachovat férově a čestně. Zároveň se tady odehrávala i zvěrstva, o kterých nemá smysl ani mluvit,“ doplnil Jiří Řehák.

Spustit audio

Související