Themis plná vody

16. květen 2010

O tom, že astronomové při významných objevech nespoléhají jen na kosmické sondy, svědčí nová zjištění americké NASA. Pomocí pozemního dalekohledu pracujícího v infračervené oblasti spektra objevili vodní led a organické látky na povrchu planetky. Překvapivé poznatky publikovali v renomovaném časopise Nature.

Čím jsou tyto poznatky překvapivé? „Dlouho se předpokládalo, že v celém pásu asteroidů není ani šálek vzácné vody,“ uvedl k tomu manažer projektu sledování blízkozemních objektů Don Yeomans a s humorem dodal, že nyní by voda nejenže uhasila naši žízeň, ale zcela jistě by zaplnila všechny bazény na Zemi.
Objev je výsledkem sledování jedné z největších planetek - Themis. Těleso o průměru zhruba 200 km pozoroval astronom Andrew Rivkin spolu s Joshuou Emerym v sedmi vhodných obdobích od roku 2002. Prostřednictvím nasbíraných dat se podařilo prokázat přítomnost vodního ledu a organických látek na bázi uhlíku. Naznačuje to, že nejen komety, ale i asteroidy dopravily značné zásoby vody na vznikající Zemi.
Dosud se předpokládalo, že planetka Themis obíhající kolem Slunce ve vzdálenosti necelých 500 miliónů kilometrů je příliš blízko tepelnému zdroji, než aby na ni už od vzniku planetární soustavy zůstával vodní led. Něco naznačily už dřívější poznatky z Hubbleova teleskopu, podle kterých astronomové usuzovali, že by se vodní led mohl nacházet na největší planetce Ceres. Teď mají v ruce pádné důkazy a mohou díky nim přepsat kroniku o vzniku a vývoji Sluneční soustavy a původu asteroidů.
„Může to přispět i k lepšímu poznání naší minulosti a zároveň posloužit i budoucnosti,“ míní Don Yeomans. Asteroidy podle něj mohou být nejen zdrojem cenných nerostných surovin, ale při cestách vesmírem také stanicemi, kde si budeme doplňovat palivo a vodu.

Vysíláno v Planetáriu č. 20/2010, 15. - 21. května.
Rubrika Mýty, omyly a novinky astronomie se vysílá každé třetí Planetárium v měsíci.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio