Tesaři v pátek doplaví po Labi do Litoměřic dřevo na opravu věže Kalich

9. srpen 2019

První dřevo na opravu vyhlídkové věže Kalich dnes poputuje po Labi do Litoměřic. Dřevo bude zpracováno historickým způsobem, proto se zhruba 2,5 měsíce máčelo ve vodě. Po opracování a dokonalém vyschnutí poslouží k opravě krovu vyhlídkové věže, který pochází z roku 1569.

Vor dopraví dřevo na opravu věže do Litoměřic

Památka je ve velmi špatném stavu, rekonstrukce, které prodělala v minulosti, ji podle odborníků spíše poškodily.

Tentokrát proto bude materiál i způsob úprav odpovídat původnímu stavu. „Nové úpravy mají zajistit i větší bezpečí návštěvníků věže,“ uvedla už před časem Českému rozhlasu Hana Mildová z litoměřického informačního centra.

Dřevo na proto pluje do Litoměřic po Labi v podobě vorů. První připlouvá do města dnes. Nejprve se – podle starých postupů - máčelo  zhruba 2,5 měsíce ve stojaté vodě v záhořanském rybníce. Pak bylo přemístěno do tekoucí vody - do Labe, pod jez v Českých Kopistech, aby dostalo ty správné vlastnosti pro stavu. Odtud se splavuje po řece do Litoměřic.  

V rybníce v Záhořanech čeká jedna várka dřeva na opravu Kalicha. Tesaři ji vyloví zřejmě v říjnu.

Vor dopraví dřevo na opravu věže do Litoměřic

V Litoměřicích zůstane dřevo na Lodním náměstí, kam se můžou lidé od neděle přijít podívat, jak tesaři kdysi kmeny opracovávaly. Tento postup se přitom v dnešní době používá jen výjimečně a to při opravách vzácných památek.

Vlastní rekonstrukce věže Kalich začne v příštím roce.

Věž připomíná kalich a místní pověst ji spojuje s husity, kteří sehráli v historii Litoměřic významnou roli. Dům ale pochází až z pozdějšího 16. století a věž je tak zřejmě připomínkou vína, které se na Litoměřicku hojně pěstovalo. Pili ho i čeští králové. 

 

Vor dopraví dřevo na opravu věže do Litoměřic
autor: Jan Bachorík
Spustit audio