Tesaři a historici objevili při opravě litoměřické věže Kalich vzácný malovaný trám

3. červenec 2020 09:27

Při opravě vyhlídkové věže Kalich v Litoměřicích objevili tesaři a historici vzácný trám. Je asi 500 let starý a jsou na něm renesanční i raně barokní malby. Trám se má v budoucnu stát hlavním lákadlem výstavy, kterou město na litoměřické radnici chystá.

Zástupci litoměřického městského úřadu, památkářů i tesařů museli vyřešit, jak vzácný trám z podlahy půdy litoměřické radnice vyndat.

„Jsou tam především takové ty klasické renesanční symboly, jako například kazetování či růžice – ty byly velmi frekventované a módní. Střídají se tam barvy zelená, modrá a žlutá – i to je v renesanci velmi obvyklé. Ale ty malby na bocích vypadají, že jsou mladší – troufl bych si je datovat někdy k 80. létům 16. století,“ popisuje vzácný nález Kamil Podroužek z Centra dokumentace filosofické fakulty ústecké univerzity.

Tesaři a historici objevili při opravě litoměřické věže Kalich vzácný malovaný trám

Práce na opravě věže Kalich začaly už loni, kdy tesaři připravovali dřevo na jeho opravu, a to původními metodami. Dřevo například máčeli ve vodě, aby se z něj vyplavily látky, které lákají dřevokazný hmyz.

Na litoměřické radnici vyměňují tesaři několik stovek let staré dřevo. „Musíme obměnit za nové ty prvky, kterými oni při té stavbě začínali,“ konstatuje Zdeněk Oravec z firmy, která má opravu na starosti.

Vzácný nález v podobě umělecky upraveného trámu zřejmě uvidí ještě letos i veřejnost, a to při prohlídkách věže Kalich. Pak přijdou na řadu restaurátorské práce.

„Myslíme si, že je reálné ho vidět tento rok, a to v jeho stávajícím stavu,“ doplnil Ladislav Pošík z litoměřického městského úřadu.

Současný krov na věži kalich pochází až z roku 1569. Podle odhadů vyjde kompletní oprava zhruba na 13 milionů korun.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související