Tepličtí senioři se už zase mohou scházet v klubu Kanape. Jeho fungování podpořilo město

4. květen 2022 14:39

V Teplicích se po tříměsíční pauze otevřelo denní centrum Kanape pro seniory. Ze sociální služby, která byla zařazena do krajské sítě, se nově stal volnočasový klub, který dotuje město. Denní centrum Kanape sídlí v přízemí bytového domu pro seniory v Lípové ulici v Teplicích.

Na znovuotevření teď už volnočasového klubu Kanape přišly desítky lidí. „To Kanape je úžasný, akorát že tu chybí – sedíme tu na židlích. Ale ono je to lepší, protože ti lidé se tu pak rozpovídají,“ pochvaluje si jedna z nic, Věra Lukášková.

Do klubu Kanape se vrací i teplický Svaz postižených civilizačními chorobami. „My jsme se tady scházeli už 10 let. Máme tady takzvané informační schůzky. Občas si tady zazpíváme, někdy je tu cvičení a máme tu i další akce – třeba promítání. A v lednu jsme se dozvěděli, že Kanape pro nás končí,“ vzpomíná hospodář svazu Aleš Kleprlík.

Klub Kanape je pro všechny seniory zdarma

Provozovatelem denního centra Kanape je spolek Senior Teplice. Původně sociálně aktivizační služba s finanční podporou kraje se teď změnila ve volnočasový klub, který dotuje město Teplice.

„My jsme tu službu, ale po vzájemné dohodě, ukončili,“ konstatuje sociální pracovník spolku Senior Teplice Martin Budek a pokračuje: „Některé aktivity se pod tu sociálně aktivizační službu nedaly zařadit. Nově chceme zavést i nějaké výlety, chodit společně na výstavy, nebo zajít plavat či na taneční zábavy. Může přijít kdokoli, s městem jsme i domluveni, není potřeba žádná přihláška – ten klub je zdarma, i všechny aktivity jsou zdarma.“

To všechno umožnila zmíněná dotace od města, pro letošní rok ve výši 470 000 korun.

„Zjišťovali jsme se sociálním odborem poptávku po fungování toho klubu a vyplynulo z toho, že je o to opravdu velký zájem. To je koneckonců vidět i dnes – ten klub je opravdu narvaný,“ konstatuje náměstek primátora Jiřího Štábla z hnutí ANO.

Financování provozu denního centra Kanape pro další roky mají zastupitelé města řešit na podzim.

Spustit audio

Související