Teplický pivovar přežil uzavření kvůli koronaviru. Díky úsporám a podpoře částečné zaměstnanosti

23. červenec 2020

Úspory, věrní zákazníci a vládní podpora částečné zaměstnanosti zachránily pivovar Monopol v Teplicích. Dva a půl měsíce dlouhá uzavírka kvůli šíření koronaviru se podepsala na tržbách i výrobě piva. Podruhé už by to možná pivovar nezvládl.

Uzavření restaurací 14. března donutilo majitelku pivovaru improvizovat.

„Vydáváme z kavárny. Samozřejmě dodržujeme všechna hygienická opatření. Konečně jsme dostali od banky i přenosný platební terminál, takže i náš rozvoz, který funguje, mohou lidé platit bezkontaktně,“ líčila týden po zavření majitelka pivovaru Gabriela Schönbauerová.

Rozvoz už nefunguje – při běžném provozu ho totiž v pivovaru nestíhají.

V současnosti už jsou tržby stejné jako loni. Po dobu zavření ale klesly na třetinu a hotel byl zavřený úplně.

I přesto ale Gabriela Schönbauerová nemusela propouštět: „Část lidí malinko práce měla. Zachránil nás ale program Antivirus. Přestože za první měsíc přišla ta platba hodně zpožděně, tak vzhledem k tomu, že mám ráda nějaké finanční rezervy, tak jsme to všechno zvládli.“

Pivovar podle ní využije i vládní program na podporu hotelů.

Snad se nebude podobná situace opakovat, jinak bychom zřejmě nepřežili

Sládková Martina Valterová na jaře musela řešit, co s pivem, které už bylo uvařené. Pomohl rozvoz, okénkový prodej i kampaň Zachraň pivo.

„Těch lahví se prodalo samozřejmě víc než běžně. Jsme malý pivovar, takže lahve se stáčejí ručně, ručně se lepí i nadepisují etikety. Nezkazilo se nic, ale ztráty určitě byly, protože tou manipulací to pivo pění,“ konstatuje sládková.

Případné další zavření kvůli šíření koronaviru si ani ona, ani majitelka pivovaru nedokážou představit. „Byly by to obrovské ztráty, protože máme před sebou obrovskou výstavbu a velké úvěry,“ vysvětluje majitelka.

Monopol totiž přistavuje hotelovou a wellness část, parkoviště a venkovní zahrádku.

Spustit audio

Související