Teplický okresní soud zamítl žádost Davida Ratha o přeřazení do mírnějšího oddělení věznice

16. leden 2020 14:10

Bývalý ministr zdravotnictví za ČSSD a někdejší středočeský hejtman David Rath se do mírnějšího oddělení věznice nedostane. Jeho žádost o přeřazení teplický okresní soud dnes zamítl.

Rath si v teplické vazební věznici odpykává sedmiletý trest za korupci. Je zařazen do oddělení s vysokým stupněm zabezpečení. Podle advokáta zváží proti dnešnímu rozhodnutí soudu ústavní stížnost.

David Rath, který si odpykává sedmiletý trest, by chtěl ve věznici během výkonu trestu pracovat. To byl jeden z důvodů, proč chtěl být přeřazený na mírnější oddělení věznice.

„Klient v současné době nemá žádné zaměstnání. Čeká, jak bude zaměstnán. Nabízí se to, že bude zaměstnán jako lékař, nebo alespoň jako zdravotník. Jak jsem poukazoval, zdravotníků a lékařů je ve vězeňské službě velký nedostatek, proto by bylo ve prospěch společnosti, aby můj klient jako lékař ve věznici působil,“ shrnul jeho obhájce Roman Jelínek.

Přeřazení do vězení s menším stupněm zabezpečení soudkyně odmítla

Dalším argumentem, kterým chtěl právní zástupce dosáhnout přeřazení do mírnějšího oddělení, bylo chování Davida Ratha ve vazbě.

To ale soudkyně Lucie Yakut v odůvodnění usnesení odmítla. „Při zohlednění doby, která od výkonu vazby odsouzeného do nástupu výkonu trestu odnětí svobody uplynula, však soud nemohl dospět k závěru, že by předchozí výkon vazby za standardního průběhu mohl být takovým faktorem, který by při existenci již popsaných důvodů mohl změnit rozhodnutí o zařazení odsouzeného do oddělení s vysokým stupněm zabezpečení.

Usnesení teplického okresního soudu uvítal státní zástupce Pavel Norek: „Mému návrhu,  zamítavému stanovisku, bylo vyhověno – takže spokojenost. Zákonná kritéria byla naplněná a správně byl zařazen do toho vysokého stupně zabezpečení věznice s ostrahou.“

Usnesení teplického soudu je pravomocné. Stížnost proti němu není přípustná.

Podmínky Rathova věznění prověří ministryně spravedlnosti

V souvislosti s výkonem trestu Davida Ratha se v médiích v poslední době psalo o tom, že Rath má ve věznici k dispozici zdravotní matraci a mohl chodit v džínách. Věznici to vytkla kontrola ze státního zastupitelství.

Generální ředitel vězeňské služby Petr Dohnal to označil za pseudokauzu. Podmínky Rathova věznění chce ale ještě prověřit ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související