Teplické Hadí lázně jsou opět kulturní památkou. Zaorálek zrušil Staňkovo rozhodnutí

18. prosinec 2019 10:12

Teplické Hadí lázně jsou opět kulturní památkou. Ministr kultury Lubomír Zaorálek zrušil rozhodnutí svého předchůdce Antonína Staňka, který krátce před svým odchodem z funkce odňal chátrající klasicistní stavbě v památkové zóně lázeňského města status kulturní památky. Informovalo o tom v úterý ministerstvo kultury.

Ministr kultury rozhodl na základě doporučení rozkladové komise, která se památkovým statusem pro Hadí lázně zabývala. Podle mluvčí resortu Michaely Lagronové došla komise k závěru, že památková zóna, ve které budova stojí, není dostatečnou ochranou a nejsou závažné důvody pro odnětí památkové ochrany.

Podnikatel Jaroslav Třešňák, kterému Hadí lázně patří, se ale může ještě proti verdiktu bránit. „Proti novému rozhodnutí ministra může vlastník podat opravný prostředek,“ doplnila Lagronová.

Tepličtí zastupitelé v pondělí schválili záměr budovu Hadích lázní od Třešňáka koupit. „Hadí lázně nechceme zbourat, ale ve spolupráci s památkáři opravit,“ řekl primátor Hynek Hanza z ODS. Pro koupi hlasovalo 21 z 24 přítomných zastupitelů.

Cena je totožná se znaleckým posudkem, tedy 6,838 milionu korun. Náklady na opravy se odhadují na téměř 20 milionů korun. Podnikatel Třešňák, který městu objekt v létě sám k odkupu nabídl, za budovu žádá 18 milionů korun.

Staňkovo rozhodnutí

Chátrající klasicistní budovu zbavil exministr kultury Antonín Staněk památkové ochrany 31. července, tedy poslední den v čele resortu. Odblokoval tak podle svých slov letitý pat, během kterého objekt stále více chátral.

Svým rozhodnutím ale podle serveru Neovlivní.cz vyšel vstříc majiteli budovy a developerovi Třešňákovi, který patřil mezi největší sponzory loňské prezidentské kampaně Miloše Zemana. Prezident se pak Staňka v posledních měsících na postu ministra kultury zastával.

Staňkův postup pak ředitel ústeckého Národního památkového ústavu Petr Hrubý označil za nepřípustný. „V podstatě se jedná o rozhodnutí, které umožňovala docentu Staňkovi jeho funkce, nikoli odborné podklady, které by měly hrát tu nejdůležitější roli,“ prohlásil.

Poté, co Zaorálek vystřídal Staňka ve funkci ministra kultury, případ znovu otevřel a zahájil přezkum Staňkova rozhodnutí o lázních.

Chátrající Hadí lázně

Klasicistní budova Hadích lázní byla kulturní památkou od roku 1958. Zdevastovaná stavba ale neslouží svému účelu již od přelomu tisíciletí. Do Třešňákových rukou přešla v roce 2006, zaplatil za ni 15 milionů korun. Spor o ně se pak táhne už téměř deset let.

Do lázní chtěl Třešňák podle informací z letošního února investovat až 200 milionů korun. Sloužit měly jako lázeňská léčebna až pro dvě stě dětí s pohybovými poruchami. Památkáři ale dosud odmítali vydat souhlas k Třešňákovým návrhům na rekonstrukci chátrající klasicistní budovy, protože podle nich spočívají v praktickém zbourání budovy a stavbě nové. 

Podobná situace nastala u secesních Městských lázní v Teplicích, které Třešňák jako kulturní památku koupil v roce 2007. Na jeho návrh ministerstvo kultury status odebralo a Třešňák je na základě posudku statika nechal zbourat.

Strženy byly i dva činžovní domy z 19. století uprostřed teplické památkové zóny, na jejichž místě jsou nyní obchodní domy.

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio