Teplice zatím investorům neprodají pozemky vedle Zámecké zahrady

13. únor 2019 15:10

Město Teplice chce řešit, jak by měla vypadat Rooseveltova. Je to vedle Zámecké zahrady, nedaleko centra města a na okraji lázeňské části. Zastupitelé zatím odmítli pozemky prodat hned čtyřem zájemcům. Největší zájem je o území mezi Sadovými lázněmi a penzionem U Kozičky.

Tyto pozemky by chtěl JTH Holding teplického podnikatele Jaroslava Třešňáka. Kdysi zastavěná místa by chtěl pod dohledem architektů využít k lázeňské zástavbě. „Protože je nám známo, že město v současné chvíli usiluje o zkvalitnění tohoto území ve spojitosti s vizí Lázeňského náměstí, chtěli bychom v této snaze být i partnerem a s městem účinně spolupracovat,“ uvedl Třešňák v žádosti o odkup.

Předložil i studii nového hotelu, který by měl být v historickém stylu hotelu Zlatá loď (Goldenes Schiff), který tam stával.

Nejrozsáhlejší požadavek firmy JTH Holding. V nejspodnější části ulice (na obrázku nahoře) se překrývá s požadavky Lázní Teplice, TPA Invest a Apifera

Hodně zájemců o jedno místo

Ovšem přímo u Sadových lázní chce společnost Lázně Teplice koupit o pozemky, na kterých je i silnice vedoucí za budovu. A na svou vodárnu o kousek výš chce nechat zřídit věcné břemeno.

Dalším zájemcem je firma TPA Invest s.r.o. Chce zhruba polovinu pozemků, o které má zájem JTH Holding. Firma by tam chtěla postavit bytový dům. Plány v žádosti podrobněji popsal jednatel Marek Šefl: „…první podzemní podlaží o 24 parkovacích místech a ve čtyřech nadzemních podlažích celkem 14 bytů s terasami, které budou kaskádovitě kopírovat svah pozemku.“

O další část pozemků pak usiluje společnost Apifera, jde o pozemky těsně vedle penzionu U Kozičky. Prodat je odmítli zastupitelé už loni v červnu. Firma by podle jednatele Alexandra Kotze chtěla penzion dál rozšířit. Připomněl, že už dřív město pro první přístavbu pozemky prodalo a společnost zároveň stabilizovala svah.

Nejde jen o Rooseveltovu ulici

Kromě už popsané plochy mezi Sadovými lázněmi a penzionem U Koziček usiluje JTH Holding také o pozemky v horní části Rooseveltovy ulice. Ty jsou pod sídlem Lesů ČR. V těchto místech bývala Národní hospoda (National Gasthaus) s kuželnou. „Naše společnost by nechala vypracovat architektonickou studii proveditelnosti vhodné zástavby v tomto místě, které by přímo navazovalo na historický charakter této lokality,“ uvedl Jaroslav Třešňák.

Jeho firma chce od města koupit i další dvě parcely v sousední ulici Dr. Vrbenského. Jde o místo v zatáčce směrem na Letnou.

Město zájem těší, ale zatím nic neprodá

Zastupitelé koalice i opozice se shodli, že je zájem investorů těší. Právě kvůli lukrativní poloze se ale rozhodli pozemky zatím neprodávat.

Například komunikace u Sadových lázní není zanesená v katastru nemovitostí. „Nejdříve je potřeba komunikaci geometricky zaměřit, protože není katastrálně oddělena. Takže nejdřív ji musíme zlegalizovat,“ vysvětlil primátor Hynek Hanza z ODS. Doplnil další postup města ohledně možného prodeje pozemků: „Rádi bychom měli urbanistickou, územní studii nebo jakýkoli materiál, který bude limitovat, co s tím územím pak může soukromý vlastník dělat.“

Jako další nástroj, jak by si město mohlo pohlídat rozvoj vzácného území, uvedl zastupitel Zdeněk Bergman z opoziční Volby PRO! Teplice regulační plán. „Může vymezit to, jaká zástavba tam může být povolena. Jestli to má být historizující architektura, jestli má ctít uliční čáru, může stanovit i výšku budov nebo typ střechy,“ upřesnil Bergman.

Jeden architekt

Studii revitalizace Lázeňského náměstí na okraji Zámecké zahrady pro město připravil architekt Petr Sedláček ze studia MISE. Pro firmy JTH Holding a Apifera vypracoval také studie zástavby v dolní části Rooseveltovy ulice. Jak zmínil Alexandr Kotz z Apifery, stejný architekt připravil už první přístavbu penzionu U Kozičky.

 

 

 

 

 

Spustit audio