Teplice chtějí rozšířit třídění kuchyňského odpadu. Zatím ho testovali u sedmi panelových domů

18. listopad 2021 09:53

Zkušební třídění kuchyňského odpadu se v Teplicích osvědčilo. Za první půl rok svozová firma od sedmi panelových domů odvezla do kompostárny devět tun odpadků, které by jinak skončily v kontejnerech na komunální odpad. Město chce v příštím roce k zapojit další domácnosti.

„No, všechny odpadky, co se týká vaření a loupání brambor, tak nesu. Popelnice je zamčená – my máme klíčky. Já to hodím sem,“ ukazuje Marie Pikrtová, obyvatelka věžáku v Alejní ulici v centru Teplic. Vybrala jednu ze dvou hnědých popelnic, které tady stojí od jara.

Teplice třídí kuchyňský odpad

Kuchyňský odpad poctivě třídí taky Šárka: „Mně to problém určitě nedělá. Navíc je to i šikovně vymyšlené – dá se to mít doma až týden, protože ten pytlík vůbec nesmrdí. Navíc se ten pytlík sám rozloží poté, co ho hodíme do popelnice. Bavili jsme se o tom před nedávnem s kamarádkou, že by bylo fajn mít pro takhle velký panelák celkově třídění.“

Domácnosti zapojené do projektu dostaly zdarma speciální odpadkový koš a sáčky na rok dopředu. Používá je taky Josef Trojáček, i když doma nevaří: „Na ten odpad, jako jsou ohryzky od jablek, listy rostlin, lógr od kávy nebo čajové sáčky. Bylo by dobré, kdyby se to ujalo, prý jsme ale po Praze v Teplicích jediní zkušební.“

Pokud bude třídit celé město, skončí na skládce ročně o 30 kilo odpadů na člověka méně

Podle mluvčího Teplic, Robina Röhricha, zapojené domácnosti za první půlrok vytřídily devět tun kuchyňského odpadu.

„Při přepočtu na obyvatele města by to znamenalo, že ročně ušetříme na člověka 30 kilogramů odpadu, který by se jinak musel odvézt na komunální skládku,“ vysvětluje Röhrich.

Město proto projekt v příštím roce rozšíří na další domácnosti – celkem jich má být tisíc.

Spustit audio

Související