Tento víkend nebudete v Ústeckém kraji vědět, kam dřív za kulturou. Máme pro vás pár tipů...

16. září 2021

Nebudete vědět, kam dřív – jsou totiž Dny evropského dědictví a k nim patří spousta akcí. Také si můžete vybrat některou z rozluček s létem… To ale zdaleka není vše!

Sobota 18. září

V rámci Dnů evropského dědictví si pro vás žatecké muzeum připravilo pestrý program s hudebními, tanečními, kejklířskými i šermířskými skupinami. Bude se také dobývat vozová hradba, bude si moci vyrazit vlastní minci, vyzkoušet práci s kůží nebo předení, chybět nebude jarmark s občerstvením a zahájí tu také novou výstavu s názvem Husité v severozápadních Čechách a 2. křížová výprava u Žatce roku 1421.

Zámek Stekník přivítal první návštěvníky v nové sezóně

Zámek Stekník vás v sobotu zve na přednášku s videoprojekcí – Středověk na Stekníku aneb Nové archeologické nálezy – začátek ve 13 hodin.

V sobotu 18. září v 11:00 zahajují v Jílovém Loučení s létem žehnáním křížku pod Výrovnou, koncertem Jílovského pěveckého sboru a vysazením lípy. Velký program se rozjede ve 14:30 – na nádvoří zámku vystoupí hudební skupiny, večer pak vystoupí legenda českého metalu Aleš Brichta se svou kapelou.

Na travnatém hřišti se pak budou konat Jílovské hody – tedy soutěže pro děti v hodu vším možným, uvidíte simulátor nárazu i otočný simulátor, vedle zámku budou ukázky záchrany osob z oken „hořícího“ zámku“ a vyproštění z auta, k vidění bude technika hasičů i městské policie – tam si děti pod dozorem můžou dokonce i zastřílet ze vzduchovek. A to je jen výběr z pestrého programu.

Duchcov - vstupní průčelí zámku

V Duchcově budou slavit 780 plus 1 rok vzniku města. Na zámecké zahradě budou od 13:30 koncertovat skupiny AC/DC Tribute, Děda Mládek Illegal band, Petra Janů a Amsterdam, Dymytry a další. Ve 22:00 program uzavře slavnostní ohňostroj.

Babí léto kraluje od 12:00 na Kyselce v Bílině. Účinkují Robert Křesťan a Druhá tráva, Slunovrat, Poslední šance Míry Ošance, AG Flek, Jindra Kejak, a další.

Velebohatý program vás také čeká na Litoměřickém vinobraní – od dopoledne do večera bude na co koukat i co ochutnávat.

Vinobraní - Litoměřice - 2011

A na závěr je tu pozvání do Bohosudova – Spolek pro záchranu bohosudovských varhan ve spolupráci s dalšími připravil celodenní program Cesta za píšťalami.

Už dopoledne si můžete v bazilice prohlédnout vzácné ornáty a další předměty, sejdou se také diecézní i další varhaníci, ale těšit se můžete i na staročeský jarmark s tradičními řemesly i pochoutkami, hry pro děti, výstavu obrazů skupiny Artime nebo divadlo. Vše v 18:00 uzavře slavnostní koncert v bazilice. Za varhany usedne Miloš Bok, zpěv obstarají Barbora Nedvědová a Jan Kodeš.

A ještě jedna dobrá zpráva – letošní festival Tyršfest v Děčíně je zdarma. Na počest významného děčínského rodáka Dr. Miroslava Tyrše se bude pochodovat jeho krajem, program doplní sokolské sportovní odpoledne a stezka odvahy v zámeckém areálu. Od 11 hodin začíná hudební část Tyršfestu – vystoupí Lenka Filipová, Majk Spirit, Visací zámek a další.

Pozor ale, stále platí, že byste si měli raději ověřit u pořadatelů, že se vámi vybraná akce opravdu koná. A nezapomeňte na protiepidemická opatření!

Neděle 19. září

V Děčíně soutěží floristé o titul mistra České republiky

Krásou a nápaditostí květinových vazeb a dekorací se můžete od 9:00 do 15:00 kochat v areálu Střední zahradnické a zemědělské školy v Děčíně-Libverdě. Letošní ročník mistrovství floristů České republiky měl zadání Svatební dekorace pro nevěstu, kytice na téma Mnoho tónů, Překvapení a Všechny barvy duhy. Výstava soutěžních prací je součástí Zemědělské výstavy Libverda 2021.

Noc na Karlštejně – nestárnoucí a laskavý muzikál Karla Svobody, to je nedělní představení v ústeckém Severočeském divadle. Od 17:00 si užijete jak romantický příběh, tak krásnou hudbu a také pěvecké i taneční výkony.

Cyklus Malá Paříž pokračuje v neděli u Zahradního domu v Teplicích koncerty skupin Točílas, Saiwala, Revival swing band Praha a Šoulet. Začátek je už v 15:00.

Párty pomáhá – pod tímto heslem startuje ve 13:30 na Kamencovém jezeře v Chomutově a v Letním kině hudební festival se skupinami Mňága a Žďorp, Copacaband, Smokers, The Tap Tap a dalšími.

Kamencové jezero v Chomutově

Přispět můžete také zakoupením veselého náramku – výtěžek akce půjde na podporu hendikepovaných dětí. Míša touží po benecyklu, což je sportovní kočárek nebo vozík za kolo pro hendikepované, Adam zase potřebuje intenzivní hiporehabilitační pobyt.

Vypravit se můžete také na zámek Velké Březno. Za poutavého vyprávění kostýmovaných průvodců před vámi ve formě hraných scén ožijí skutečné, silné a pravdivé příběhy obyvatel velkobřezenského zámku.

Pozor ale, stále platí, že byste si měli raději ověřit u pořadatelů, že se vámi vybraná akce opravdu koná. A nezapomeňte na protiepidemická opatření!

Kulturou to v Ústeckém kraji žije i ve všední dny

V pondělí 20. září od 19:00 nabízí Krušnohorské divadlo v Teplicích hudební komedii Muži v offsidu pod režijní taktovkou Ondřeje Havelky v podání herců Městského divadla Mladé Boleslavi. Inscenace získala titul Komedie roku na Grandfestivalu smíchu v Pardubicích v roce 2008 a je to nejúspěšnější komedie v historii mladoboleslavského divadla vůbec. Dokladem toho je, že ji od premiéry v roce 2007 hrají dodnes – tedy 14 let.

Caveman

Pobavit se můžete i na zámku v Děčíně – na představení Caveman, slavné one man show o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou a o rozdílech mezi nimi, vás rozesměje až k slzám. Začátek je v 19:00.

Už 17 let udivuje diváky svými neuvěřitelnými pěveckými, ale i hereckými výkony a nápady vokální seskupení 4TET. Gentlemani v cylindrech opět připravili originální podívanou. Verze V. je scénicky a obsahově zas úplně jiná, ale stále uchvacující. Přesvědčit se o tom můžete v Krušnohorském divadle v Teplicích ve středu 22. září od 19 hodin.

23. září na vás v ústeckém Domě kultury čekají divadelní hody s hudební tečkou – v 19:00 tam totiž začíná představení Pravý západ. Dva bratři se setkávají po pěti letech v matčině domě a otázka, který z nich našel tu pravou cestu, znova ožívá. Účinkují Jan Potměšil, Igor Chmela a další.

Vrchlického divadlo dnes

Můžem i s mužem – to je příležitost pro komediální herecký koncert Vandy Hybnerové, Kairy Kateřiny Hrachovcové, Dáši Zázvůrkové a Jitky Sedláčkové. Co vše se odkryje během jedné narozeninové párty můžete vidět v kině Lípa v Duchcově od 19:00.

Vrchlického divadlo v Lounech zve na tragikomický příběh královny kosmetického impéria Heleny Rubinstein a její největší rivalky Elizabeth Arden. Hrají Dana Syslová, Milena Steinmasslová a Jiří Hána, začátek představení je v 19:00.

Pokud ale dáváte přednost hudbě, také máte na výběr – ústecké Severočeské divadlo od 19:00 rozezní muzikálové písně v podání Leony Machálkové.

Teplický Dům kultury má zase na programu uvádí koncert s názvem Severočeská filharmonie Teplice představuje nejlepší žáky teplické konzervatoře. Začíná se také v 19:00.

Dračí lodě na Lipně

V Teplicích na kolonádě a v Divadelním parku vypukne v pátek 24. září už v 10 hodin Jarmark chutí. Akce je zaměřená na všechny chutě našeho života, zejména na zdravý životní styl a vzdělávání. Chybět nebudou přednášky, trhy a doprovodný program. Účinkuje herečka Markéta Hrubešová. Vaše chutě naladí nejen ona, ale také Honza Heřmánek a další skvělí kuchaři. Teplický Jarmark chutí končí v 17:00.

Ve stejný den začíná také festival dračích lodí v Mostě na jezeře Matylda, který pokračuje i v sobotu vlastními závody a bohatým doprovodným programem.

Spustit audio