Ten druhý život, tam daleko ve válce

20. říjen 2017

Fotografie celkem osmi autorů budou k vidění na výstavě Ten druhý život, která zájemcům přiblíží práci českých vojáků na zahraničních misích, ale také život obyčejných lidí, kterým se do života připletla válka. Pardubice jsou poslední zastávkou putovní expozice, která podle ředitele Krajského vojenského velitelství Pardubice Františka Hlaváčka sklízí jen pozitivní ohlasy.

Z osmi autorů jsou dvě profesionální fotografky Lenka Klicperová a Jarmila Štuková, které se zabývají válečnou reportáží, a 6 autorů jsou vojáci z povolání.

Dva životy vojáka z povolání

„Vojáci, kteří jsou nasazeni v zahraničních misích, opouští normální život a dostávají se do prostředí, které je cizí kulturními zvyky, krajinou a jsou tam vystaveni i jiným rizikům,“ vysvětluje název výstavy František Hlaváček.

„Výstava nemá ukazovat vojenskou techniku, boje a podobně. Spíš jde o běžný život, protože i v těchto zemích žijí lidé, kteří mají starosti. Kteří přemýšlejí kde nakoupit jídlo, kde se umýt. Ani vojáci nejsou nasazeni nepřetržitě v boji a žijí na základnách. Zaobírají se budováním škol, studní je to i o pomoci a o tom, jak to v dané zemi vypadá,“ popisuje fotografie František Hlaváček.

Výstava „Ten druhý život“
hudební sál pardubické radnice
23. října až 5. listopadu
Po až Pá od 9 do 17 hodin
So, Ne, svátek od 10 do 17 hodin

Exotika nevhodná pro dovolenou

Autoři fotili v Kosovu, Afghanistánu, Mali a Iráku: „To nejsou země, kam byste chtěli jen na dovolenou, takže návštěvníci uvidí věci, které běžný člověk nemá šanci na vlastní oči vidět,“ říká Hlaváček a dodává, že ani autoři nezůstanou návštěvníkům neznámí: „Přímo na výstavě si každý může prohlédnout životopis autorů, kdo jsou, co dělají, v jaké byli nasazeni funkci. Voják nejede do mise, aby fotil, ale často se dostane do míst, kde zajímavá fotografie může vzniknout,“ říká Hlaváček.

Vernisáž výstavy bude v pondělí 23. října ve 14 hodin v hudebním sále magistrátu města Pardubic.

autor: HRU
Spustit audio