Téměř 2 000 obličejových štítů už pro zdravotníky vyrobili dobrovolníci i firmy v Chomutově a Kadani

14. duben 2020 15:59

Šití roušek, výrobu antibakteriálních gelů nebo tisk obličejových štítů na 3D tiskárnách koordinují na Chomutovsku skupiny dobrovolníků. Do práce se kromě jednotlivců zapojily městské instituce i soukromé společnosti.

Informace se vyměňují na internetu. V Chomutově k tomu slouží web „Chomutov pomáhá”, v sousední Kadani jde například o skupinu „3D tisk pro Kadaň“. Dohromady už se v obou městech vyrobily na 3D tiskárnách téměř 2 000 obličejových štítů, které pak putují i mimo okres a kraj.

„Tiskneme součástky pro ochranné štíty, které jsou určeny především zdravotníkům nebo pracovníkům v bezpečnostních a sociálních službách. Přímo tady koordinujeme jejich kompletaci – schází se tu výrobky od těch organizací a jednotlivců, kteří se rozhodli také tisknout tyto součástky,“ vysvětluje ředitel chomutovské knihovny Bedřich Fryč.

3D tisk obličejových štítů v chomutovské knihovně

Koordinovaně se ochranné štíty vyrábějí i v Kadani. Jedním z míst je tamní gymnázium.

„vytiskli jsme jich už asi 1 500. Vytvořili jsme skupinu 3D tisk pro Kadaň, kde jsme tiskli ty obličejové čelenky a k tomu jsme dodávali štíty. Rozdávali jsme to jak po Kadani, tak dnes už i mimo Kadaň,“ konstatuje ředitel kadaňského gymnázia Tomáš Oršulák.

Ochranné štíty se dostaly z gymnázia všude tam, kde byly zapotřebí. „Začali jsme nemocnicí a domovem seniorů, dodali jsme asi 500 kusů do nemocnice a přes 100 kusů do domova seniorů, pak také ambulantním lékařům, a nakonec i do obchodů,“ vypočítává Oršulák.

3D tisk obličejových štítů v chomutovské knihovně

Včasná výroba a rozvoz ochranných pomůcek byly podle něj možné jen díky koordinaci skupiny „3D tisk pro Kadaň“, která spontánně vznikla v polovině března.

„Ta úžasná akceschopnost té skupiny byla v tom, že se podařilo během asi tří dnů zabezpečit ty základní složky – jak nemocnici, tak záchrannou službu a domov seniorů,“ dodává Oršulák.

autor: Jan Beneš
Spustit audio