Téma rodiny z různých úhlů pohledu představuje nová výstava v ústeckém Domě umění

1. červen 2020 12:49

Dům umění Ústí nad Labem představil novou výstavu s názvem „O čem mluvíme, když mluvíme o rodině“. Několik umělců v dočasných prostorech na Masarykově ulici zobrazuje vlastní zkušenosti prostřednictvím animace, instalací nebo obrazů.

Umělecká skupina „Matky a Otcové“ se inspirovala idylickým sousoším v atriu magistrátu. Udělali malý model tříčlenné rodiny doplněný o dva muže.

Jejich smysl vysvětlil Marek Rejent: „Jsou to symboly dvou právníků, kteří se na tu rodinu zpovzdálí dívají, a jejich přítomností do té rodiny promítáme pohled toho, co ten rodinný život přináší, nebo co za tím může být – už vstup do manželství je sám o sobě právní krok.“

„Pokusíme se, ale ještě neprozradíme, v jaké formě, tu věc uvést i do veřejného prostoru,“ doplnila výtvarnice Lenka Klodová záměr s upraveným sousoším.

Sama se zaměřila na téma rozvodu – nevyšlo jí to ale podle jejích představ.

„Tenhle pokus začal tak, že jsem si říkala, že znám hodně rozpadlých párů z uměleckého prostředí, a že je požádám, aby nakreslili portrét toho druhého – bez ohledu na to, jak dlouho od sebe jsou. Tohle jsou vlastně ty portréty, ze kterých zbyly vlastně jen e-maily. Trvalo to vlastně dva měsíce, než se všichni dostatečně vymluvili – někteří na dvě fáze. Tedy, že mě neodmítli rovnou, ale až později.“

Část výstavní síně je oddělená závěsem – návštěvníci tam uvidí video s botami od Anny Daučíkové.

„Rozehrává vlastně takovou neurčitou hru bez pravidel, a snaží se přeskupováním párů bot, které jednou náleží muži, podruhé ženě nebo dítěti, vlastně přehodnocuje, jaké vazby mezi nimi vznikají a také to, jak jsme naučeni tyto páry vnímat,“ přiblížila jej kurátorka Maro Hajrapetjan.

Výstava potrvá v Domě umění Ústí nad Labem do 1. července.

Spustit audio

Související