Technické služby v Litvínově mají za sebou první měsíc svozu odpadu z ulic města. Vyměnit musely tisíce popelnic

6. únor 2023 14:28

Před měsícem začaly odpad v ulicích Litvínova na Mostecku svážet tamní technické služby. Vystřídaly soukromou společnost, které na konci minulého roku vypršela smlouva. Město muselo nakoupit a v lednu postupně rozvézt tisíce popelnic na tříděný i směsný odpad. Ty původní si totiž odvezla společnost Marius Paedersen.

Kontejnery firmy Marius Paedersen nestojí před litvínovskými domy už více než měsíc. Vystřídaly je nové nádoby – s logem Technické služby Litvínov.

Městské technické služby na počátku ledna začaly s výměnou více než 4000 nádob na odpad i se svozem jak směsného, tak tříděného odpadu. Vedení Litvínova přitom nemělo k dispozici plán a schéma svozu odpadu od firmy, která ho vyvážela do konce minulého roku.

„Ten měsíc proběhl tak, jak jsme si ho naplánovali s tím, že se samozřejmě objevily nějaké menší komplikace – ať už při výměnách nádob nebo při samotném svozu. Komplice nastaly i kvůli nekompletním nebo nepřesným seznamům umístění těch nádob. Dopředu jsme avizovali, že jde o náročnou logistickou operaci,“ shrnul jednatel litvínovských Technických služeb Petr Řeháček.

Zbývá vyměnit nádoby na bioodpad

Výměna černých i barevných kontejnerů měla trvat měsíc, tedy do konce ledna. To se ale nepovedlo. „Zatím se nám povedlo vyměnit zhruba 3300 nádob, ještě nám jich zbývá vyměnit přibližně 700 – týká se to už ale pouze bionádob,“ dodává Řeháček.

Vedení města nezaznamenalo žádné zásadní stížnosti na svoz odpadu nebo výměnu popelnic. Lidé ale přesto radnici kontaktovali. „Šlo o ohlasy spíše technického rázu, kdy požadovali nějaké nádoby nebo jim nádoba nebyla vyměněna. To už ale přímo komunikovali s technickými službami a vždy pak došlo k výměně,“ shrnul místostarosta Litvínova Karel Rosenbaum z hnutí ANO.

V letošním roce by měl Litvínov dokončit stavbu nového sběrného dvora.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související