Tandemový seskok jako dárek k 17. narozeninám? Podle profíků jde o „bezpečný adrenalin“

14. září 2017

Sáře je sedmnáct. Když v únoru slavila narozeniny, přála si dárek z kategorie adrenalinových – tandemový seskok padákem. A její maminka jí ho koupila.

Na realizaci čekala celkem dlouho. Dočkala se až v září. To sobotní ráno bylo celkem chladné, teplota kolem 12 ˚C a nebe plné mraků. Přesto bylo na letišti v Braňanech u Mostu od rána živo. „Kdo bude skákat, pojďte se obléknout,“ svolával první odvážlivce zástupce společnosti, která tandemové seskoky na Mostecku provozuje už déle než 10 let.

Sára dostala kalhoty a bundu, rukavice a brýle. A hlavně úvaz, který ji spojí s profesionálním parašutistou a zaručí, že se dostane bezpečně zpět na zem.

„Až bude letadlo stoupat, tak si vás k sobě přitáhnou. Budou si vás dotahovat a povolovat, abyste jim sedli na tělo,“ pokračuje instruktáž posádek první dvou letů. Sára měla letět v prvním, ale dvě její křestní jména způsobily trochu zmatek v papírech, a tak nakonec letěla až druhým.

Mohla proto odvážlivce z prvního seskoku sledovat s kamarádkami, které se na ni přišly podívat. „Hele už vidím tečku, teď dvě,“ předhánějí se pozorovatelky. Parašutisti ve výšce čtyř kilometrů vypadají skutečně jen jako tečky vypadnuvší z oranžového letadla.

Volný pád trvá skoro minutu, pak už instruktor roztáhne padák a dvojice se snáší k zemi tichým klouzavým letem. První várka skokanů je na zemi a dosedá i letadlo, schopné pojmout do svých útrob další várku.

Sára s rodinou a kamarády

Sára nevypadá nervózně. „No co, když se ten padák neotevře, stejně s tím už nic neudělám,“ vysvětluje, proč se nemá smysl bát. „Budu skákat jako druhá,“ volá na maminku a tetičky, které ji dělají společnost. Skáče s ní i fotograf, takže na tenhle kousek bude trvalou památku v podobě fotografií ze vzduchu a krátkého videa.

Letadlo se rozjíždí na konec vzletové dráhy a Sářina máma ve chvíli, kdy už to nejde vzít zpátky, pláče: „Snad se neulomí křidýlko.Jsem nečekala, že uroním slzičku.“ Kamarádky jí ale místo slz během chvíle do tváře znovu vhánějí úsměv.

Z koukání na oblohu mají za chvíli všichni úplně vyvrácené krky. Nechtějí ale prošvihnout ten okamžik. Nakonec se stejně nemohou shodnout na tom, která tečka je Sářina. Jasno je až ve chvíli, kdy osoba na padáku ukazuje dva vztyčené palce.

„Vypadá to jako adrenalin, ale je to bezpečné. Naši lidé jsou profíci a investujeme do techniky. Jinak by to ani nešlo,“ říká Pavel Smeták. Ročně skočí v Braňanech 6000 lidí. „O víkendu děláme minimálně 80 seskoků denně. Dolní věková hranice je 8 let, ale doporučujeme to až tak od 12, aby si to ty děti opravdu užily,“ dodává s tím, že horní věková hranice neexistuje. „Záleží jen na chuti a vitalitě jednotlivce.“

„Dobrý,“ odpovídá Sára na otázku, jaké to bylo. „Byla tam zima,“ to jedna z mála informací, které se od ní čekající dav malých a velkých kamarádek dočká. Ani adrenalinový zážitek introvertní pubescentku nerozmluvil. Čeká na CD s fotkami a videem. Doma se jí pak udělá trochu zle. Ale zážitek má. Na celý život.

Spustit audio