Svým chováním by člověk neměl obtěžovat ostatní. Platí to i pro MHD

15. červen 2022

Než odejdete z domova do autobusu nebo trolejbusu, pamatujte, že i v nich platí přísná společenská pravidla.

Do MHD vstupujeme čistí a upravení. Nejprve necháme lidi z vozu vystoupit a až potom se hrneme dovnitř.

Galantní muž nechá nejprve nastoupit ženu. Při vystupování jde naopak ven první – to proto, aby dámě pomohl.

Ženám, starším a handicapovaným uvolňujeme místo k sezení – to by si mohla zapamatovat zejména omladina. Nabídku k sezení není příliš taktní odmítnout, vznikají pak trapné momenty.

Svým chováním by člověk neměl obtěžovat ostatní. Platí to i pro MHD

V MHD se hlasitě nebavíme, nesmějeme ani neklejeme, nepouštíme hudbu, a pokud je to možné, ani netelefonujeme. V klidu stojíme nebo sedíme a nepřesouváme se na jiná místa.

Velká zavazadla vozíme výhradně v ruce a nedáváme je na sedačky. Na sedačku nepatří ani pes, kočka či pochoutkový salát s rohlíkem.

Je léto, a proto si pamatujme, že do MHD nevstupujeme s otevřenými kelímky – s pivem, kafem nebo limonádou. Pokud řidič prudce zabrzdí, protože mu do silnice někdo vběhl, může tekutina skončit třeba dámě ve výstřihu.

Bez váhání pomáháme ženám s kočárkem. Pokud má žena malé neposedné dítě a cestuje bez kočárku, je vhodné, aby si ratolest vzala na klín.

Chcete mi říct, že jsem na nejdůležitější pravidlo týkající se městské dopravy speciálně u nás, na severu Čech, zapomněl? Ale ne. Vím, že koupit si jízdenku je normální, ale tohle už neřeší etiketa, ale někdo jiný.

autor: Milan Knotek
Spustit audio