Švýcarské sýrové tousty a Skotské sluky

Suroviny: 8 krajíčků chleba, 400 g dobře vyzrálého sýra, 2 polévkové hladké mouky, 2 vejce, 2 dl bílého vína, pepř.

Postup: Krajíčky chleba položíme na plech a opečeme v troubě pod grilem, nebo v toustovači. Poté ještě horké pokapeme bílým vínem. Troubu předehřejeme na 250 C. Sýr nastrouháme najemno, vmícháme mouku a 2 celá vejce. Zalijeme bílým vínem a opepříme. Dobře promísíme. Směs rozdělíme na krajíčky a urovnáme. Zapečeme v troubě předehřáté na 250 C, asi 10 min. Servírujeme ještě horké.

Skotské sluky
Postup: Ogrilujeme chleby a namažeme je máslem a sardelovou pastou. Rozkrojíme je napůl a udržujeme je teplé. Rozpustíme máslo na malé pánvičce, přidáme našlehaná vejce, smetanu trochu soli a pepře. Za stálého míchání zahříváme velmi jemně, až směs začne houstnout. Sejmeme pánev z ohně a pokračujeme v míchání, až se směs stane pěkně krémovou. Rozdělíme vejce na půlky chleba a nahoru každého položíme stočený proužek sardelky. Posypeme paprikou a můžeme podávat.

DOBROU CHUŤ VÁM PŘEJE PETR NOVOTNÝ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!