Svoz objemného odpadu se letos v Teplicích uskuteční jen v březnu. Radnice tak chce naučit obyvatele města třídit

31. leden 2023 11:10

V Teplicích letos změní termíny pro přistavení velkokapacitních kontejnerů. V ulicích už budou jenom během března, zatímco dosud to bylo 4krát ročně. Město chce přimět lidi k větší odpovědnosti a třídění.

„No, bude to opravdu boj s časem – ten minulý kontejner byl naprosto plný, a to hrozně rychle,“ vzpomíná Anna Hudcová, která bydlí v bytovce poblíž botanické zahrady.

Kontejner na objemný odpad, který město přistavovalo čtyřikrát do roka, hodně využívala. „Vyklízíme – kupovali jsme byt, takže mi bude hodně chybět. Je tady sice ten sběrný dvůr, ale bude to pro nás komplikovanější top tam navozit – zajistit náklaďák nebo nějaký vozík, abychom to tam dostali. Určitě bych proto uvítala, kdyby to zas bylo čtyřikrát ročně,“ dodává Hudcová.

S tím souhlasí i další obyvatel této poklidné teplické čtvrti, Jan Hanzlík: „Osobně jsem to vítal, že mám minimálně čtyřikrát do roka možnost se zbavit nepotřebných věcí. Bude to komplikovanější, i když zase musím město pochválit, že máme zas tu možnost to vozit na sběrný dvůr.“

Náklady za svoz odpadu každým rokem rostou

Tepličané mají uložení odpadu ve sběrném dvoře zdarma, dlouhodobě neplatí ani za odvoz komunálního odpadu. Město ale chce lidi přimět, aby odpad co nejvíc třídili. I proto podle náměstka primátora Hynka Hanzy z ODS omezuje přistavování velkokapacitních kontejnerů.

„Tento velkoobjemový odpad se rovnou vozil na skládku, což je v době každoročního nárůstu poplatku za skládkovné neúnosné – museli jsme proto ten svoz minimalizovat na jednou ročně, protože veškerý ten velkoobjemový odpad, který svezeme, musíme dotřídit,“ vysvětluje Hanza.

Velkokapacitní kontejnery se letos v Teplicích objeví jen během března, kdy se lidé věnují jarnímu úklidu – budou postupně na 110 stanovištích. „Jestli to bude dostačující, to nevím – ve všech ostatních městech se dá říct, že je tato služba ojedinělá,“ uzavírá hanza.

Velké kontejnery rozmisťují třeba v Chomutově. Tam se teď podle informací technických služeb zaměří na zjištění původu odpadu. Pokud bude většina od firem a nikoliv od obyvatel, Chomutov zřejmě sníží četnost jejich rozmisťování.

Spustit audio

Související