Svízel život nekomplikuje, ale ulehčuje – umí usnadnit porod nebo rozpustit žlučové kameny

4. listopad 2022

Laskavec, lepůvka, postelová sláma, syřidlo – to všechno jsou lidové názvy pro svízel. Anglicky se mu říká „lady´s bedstraw“ (ženská sláma), český lidový název je „sláma Panny Marie“.

Podle pověsti bylo totiž porodní lože Panny Marie vystlané svízelem. Tahle tradice se pak dodržovala, aby se ulehčilo porodu.

Ve starém germánském náboženství byl svízel zasvěcen bohyni Freye, která byla uznávána jako ochránkyně přírody, lásky, manželství a plodnosti. Byla také vzývána jako pomocnice při porodu.

Svízel působí močopudně, je proto vhodný k zmírnění otoků a zadržování vody v těle. Látky obsažené ve svízeli napomáhají rozpouštět žlučové kaménky. Podporuje také krevní oběh – díky tomu zlepšuje prokrvení.

Může mít pozitivní léčebný efekt při anémii, tedy nedostatku červených krvinek a snižuje také tendence ke krvácení.

Svízel je vhodný k ošetření oteklých a bolavých kloubů, působí protirevmaticky. Stačí si připravit odvar na obklady. Jak na to? 3 polévkové lžíce svízele přelijte litrem vroucí vody, 2 minuty povařte a nechte 15 minut louhovat. Do odvaru namáčejte plátno a přikládejte na bolavé klouby.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.