Svěží, lehké, s chutí ovoce. Otvíráme svatomartinská vína

11. listopad 2022

Svatomartinské víno je první finální výsledek vinaře v daném roce. Burčák v podstatě nepočítáme, to je jenom částečně zkvašený mošt, sladká šťáva. Svatomartinské je první výsledný produkt, s ním si už můžeme ťuknout, nemusíme říkat dobrou chuť jako u burčáku, ale už se říká na zdraví.

Svatomartinské víno je lehké a poznáme ho, i když nebude označené. „To víno má výrazně ovocnou chuť, často v něm jsou ještě kvasinky. Kdo lahvuje svatomartinská vína, by měl filtrovat velmi jemně, protože pokud tam kvasinky zůstanou, kvasný proces v lahvích pokračuje a pak se stane, že se víno může i zakalit. Není to přímo žádoucí, ale je to jev, který u těch svatomartinských vín bývá,“ vysvětluje Miroslav Horák.

Svatomartinské pijte hned

S ochutnáváním svatomartinského vína dlouho neotálejte, tato vína se nehodí pro archivaci, nějakou chvíli ale vydrží. „Když jsou dobře filtrovaná, tak vydrží několik měsíců, a když se začínají kalit, tak vypít hned. Nejlépe je uchováme samozřejmě ve sklepě. Ve vodorovné poloze, ve stálé teplotě v chladu a temnu. Teplota stejná jako pro archivaci, tedy mezi 9 a 11 stupni,“ radí Miroslav Horák. Ideální je vypít svatomartinské do konce roku, nejdéle pak na jaře.

Svatomartinské se poprvé otvírá 11. listopadu v 11 hodin. „Bílá vína podáváme na 10 až 12 stupních, červená při pokojové teplotě. Ale to není teplota současných pokojů, ale tak, jak to bývalo kdysi u šlechty, kdy měli v pokojích 18 až 19 stupňů,“ doplňuje vinař.

V září sklizeň v listopadu první víno

Svatomartinské víno není složité připravit včas. „Složitá je legislativa, abychom to mohli nalahvovat a dát tomu svatomartinské etikety. Vína se dělají z odrůd, které brzy dozrávají. Muller, Muškát moravský, Veltlínské červené rané, Svatovavřinecké, z červených dnes už jde Modrý Portugal a nově se dělá ze Solarisu.

Legislativa je složitá skoro jakou přívlastkových vín. To musí být znalec na hrozny, kontrola kvašení, degustace, archivace, málokterý vinař do toho jde. Jestli je tady na Kutnohorsku, Čáslavsku a směrem na Pardubice 25 vinařů, tak dva, tři z nich dělají svatomartinská vína,“ vysvětluje Miroslav Horák.

Oslava mladých vín
Oslavy spojené s otvíráním mladých vín mají dlouhou tradici, která sahá až na dvůr císaře Josefa II. Už v té době se připíjelo mladým vínem. Vinaři, kteří pracovali u větších sedláků, slavili konec služby a dojednávali pokračování na další rok. To vše nad sklenkou prvního vína z podzimní sklizně a bohatou hostinou, která zahrnovala hutné pokrmy z hus, koláče a podobně.

Spustit audio

Související