Svatomartinská husa: Lidé si je objednávají v únoru, teď už jsou všechny prodané, říká farmář

7. listopad 2023

Blíží se svátek svatého Martina a na mnoha svátečních stolech nebude chybět tradiční svatomartinská husa. Na husí farmě v Bílém Kostele nad Nisou se byla podívat redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Svátek svatého Martina si řada lidí nedovede představit bez tradiční pochoutky - svatomartinské husy. Někdo se na ni vypraví do některé z restaurací, kde už tradičně svatomartinské menu připravují, některé hospodyňky si ji raději upečou samy.

Lidé pro husu zamíří buď do supermarketu, stále vyšší oblibě se těší drůbež z volných chovů. Jeden takový provozuje na dvou místech v regionu farmář Marek Zelenka, nositel značky regionální potravina. Jedna je v Zakšíně na Českolipsku, druhá v Bílém Kostele nad Nisou.

„Tady v Bílém Kostele jich je 200 a všechny už jsou prodané,“ říká Marek Zelenka. „Zákazníci, kteří si kupuji pravidelně už třeba 10 let, tak si objednávají už od února, máme předprodejní cenu. Pro nás je to i signál na jaře, abychom věděli, kolik housat objednat,“ vysvětluje.

Na farmě Marka Zelenky chovají husy na pastvě, to znamená, že mají víc pohybu, rostou pomaleji. V tom je podle něj hlavní rozdíl oproti halovým chovům. „Trvá to déle a je s tím víc z práce,“ usmívá se farmář. Aby měla husa po tepelné úpravě 4 – 4,5 kilogramu, musí mít v takzvaně „živé“ váze kilogramů 6. „A potom samozřejmě je spousta práce ještě s porážkou, škubáním a kucháním,“ dodává.

Svatomartinská husa nebyla v minulosti jenom oblíbenou pochoutkou. Husí peří se dávalo do peřin a podle kostí hospodáři také dokázali určit, jaká bude toho roku zima.

Jak dlouho trvá 6kilovou husu vykrmit a čím se husy na farmě Marka Zelenky krmí? Poslechněte si reportáž.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související