Supi jsou na pokraji vymření, mohou za to lidé – připomínají zoologické zahrady

7. září 2019 13:03

Zoologické zahrady v ústí nad Labem i Liberci připravili na dnešek (7. 9.) program v rámci Mezinárodního dne supů. Ti jsou na pokraji vymření – a může za to výhradně člověk.

„V současné době v Africe probíhá opravdu hrůzostrašná věc v podobě otrav supů místními pytláky. Je to velmi závažná situace, mnoho druhů je v podstatě na pokraji vyhynutí. Ty populace jsou devadesátiprocentní úbytek, pětadevadesátiprocentní u některých druhů,“ popsal kritickou situaci supů liberecký zoolog Jan Hanel. Podobně jsou na tom podle něj supi třeba v asijské části Indie. „Je to situace, kterou se snažíme i my řešit tím, že se zúčastníme různých konferencí a plánů, jak co nejrychleji zareagovat,“ doplnil Hanel.

Sup himálajský

Supi jsou ve volné přírodě také ohrožení léky pro skot a jiná hospodářská zvířata. „Poškozují jim ledviny,“ upozornil ústecké zoolog Lukáš Štěrba.

V Ústí nad Labem mohou návštěvníci sledovat krmení supů, a dozvědí se také, jak se daří odchov tříletého supa himalájského. Pro děti jsou připraveny soutěže a výtvarná dílna.

Liberecká zoologická zahrada připravila podobný program. Kromě supa kapucína chová i supa mrchožravého a himálajského.

Vycpaní supi,  které zabila otrávená návnada připravená izraelskými farmáři
autor: směna ČRo Sever
Spustit audio

Související