Sucho usnadnilo zemědělcům na Litoměřicku sklizeň obilí. Kvůli němu ale bude méně kukuřice

6. srpen 2015

Letošní žně provázejí horké a suché dny. Zemědělci díky tomu mohou rychle sklízet a na mnoha místech už tak mají téměř hotovo. Je to tak i ve Straškově, v jednom z největších zemědělských podniků na Litoměřicku. Tam kombajny poprvé vyjely na sklizeň před třemi týdny. Radost ze sklizně ale mají zemědělci jen částečnou.

„Dneska je poslední den, kdy kombajny jedou na pole. Úroda vypadá celkem slibně, nebude to rekord, ale bude to velmi slušný průměr. Je to trochu překvapení pro nás, protože teď v poslední době nás postihlo výrazné sucho, ale to už se neprojevilo až tak významně ve výnosech obilovin,“ konstatuje předseda zemědělského podniku Astur Straškov Miroslav Novák.

Jak říká, něco špatného je vždycky k něčemu dobré. Pokud je sucho a neprší, nejsou brzděny sklizňové práce a žně probíhají rychle a plynule. Pro plodiny, které se sklízejí později, jako je kukuřice, slunečnice, cukrová řepa, je sucho velkým problémem.

„Tak sklizeň na zrno, se kterou jsme možná počítali, můžeme už teď téměř vyloučit, protože ty palice jsou opravdu malý. Takhle vám ukážu jednu. A rozebereme to. Tak tam v podstatě není žádný zrno. Dá se počítat s tím, že ta palice by měla být alespoň trojnásobná,“ ukazuje agronom Petr Novák.

Kukuřice je zaschlá a výnosy budou malé

Podle něj nejvíc záleží na srážkách, jak přijdou a jak budou rozložené.

„V podstatě teď ta kukuřice intenzivně přirůstala. I v ten srpen ještě roste, ale nemá z čeho brát. Ty živiny tam v té půdě leží bez možnosti, aby je ta rostlina využila. Počítáme s dopady u kukuřice snížení výnosu siláže alespoň o čtyřicet, padesát procent,“ uzavírá Petr Novák.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio