Studenti zemědělských škol z Česka soutěžili v Podbořanech ve zručnosti při řízení traktoru s vlekem

31. květen 2023 11:33

Slalom mezi kužely, průjezd po lávce nebo přesné zastavení. To všechno s traktorem a vlekem. Takové disciplíny museli zvládnout soutěžící v republikovém finále v Podbořanech na Lounsku. Třicítku účastníků tvořili vítězové krajských kol z celého Česka.

Mistrem ve zručnosti při řízení traktoru s vlekem se stal Ondřej Malohlava ze zemědělské školy v Opavě. Bez trestných bodů a s časem 3:35. I domácí Kryštof Marek z Podbořan zajel výborný čas, 3:55 s jednou trestnou minutou za chybu při projíždění lávky pravým kolem skončil druhý.

Úplně stejnou bilanci měla i další severočeská zástupkyně. Dívčí část soutěže vyhrála Lenka Davidová z lesnické školy ve Frýdlantu. „Je to úplně jiný traktor, než máme my, takže jsme až při jízdě zjišťovala, jak to všechno funguje a co všechno si mohu dovolit. Největší problém mi asi dělala ta lávka na zemi, kterou jsme museli přejet. Zvládla bych asi i to couvání, ale asi by mi to trvalo,“ shrnula.

Podbořany - soutěžící se chystá ke startu

Disciplína Couvání do garáže se totiž dívek netýká. Problémy dělalo i mladým traktoristům.

Třeba Václav Kruchňa, budoucí opravář zemědělských strojů z učiliště ve Vlašimi, označuje couvání za disciplínu, která mu dala zabrat. „Když se najede špatně, tak to už pak nejde. S traktorem jezdím už odmala, máme ho doma.

Vladimír Pícha ze Zemědělského svazu České republiky bedlivě sleduje výkony soutěžících. „Limit na jízdu je 10 minut. I když někdo nenastartuje, tak čas běží dál – je to jeho chyba, když třeba neodbrzdí. Takže i takové drobnosti rozhodují, protože i za to už jsou trestné body,“ vysvětluje.

Organizátorem letošního pátého ročníku je Střední odborná škola Podbořany, ze které byl loňský vítěz. Důležitou osobou je tedy vedoucí odborného výcviku, Antonín Dolejš. „Loni byl třetí ročník, my jsme v něm měli vítěze. Ten už teď tedy pracuje, ale stejně se sem přišel podívat,“ dodává.

Spustit audio

Související