Studenti ústecké průmyslovky získávají cenné zkušenosti z praxe už během studia

27. únor 2023 09:02

Střední školy v Ústeckém kraji se čím dál častěji snaží přizpůsobit obory moderní době a digitalizaci. Příkladem je střední průmyslová škola v Resslově ulici v Ústí nad Labem. Studenti tam přímo spolupracují se zaměstnavateli a někteří z žáků už během studia v podstatě pracují.

„Děláme na projektu, který na parkovištích detekuje auta a vedle pak zobrazuje obsazenost toho parkoviště přímo na jednotlivá místa,“ popisuje student ústecké průmyslové školy Jonáš, na čem spolupracuje s krajským datovým centrem.

Jeho spolužák Kryštof pak v centru už během studia střední školy spravuje datové sítě: „Mám tak možnost vyzkoušet si, jak to funguje v některých krajských úřadech, podnicích a tak. Takže to nevidíme jen teoreticky či zkusmo ve škole, ale tak, jak to v reálu funguje.“

Datové centrum spolupracuje se studenty na několika projektech. Jedním z nich je i reálné mapovaní kvality vzduchu – například ve školách. Měřící senzory budou vyrábět přímo studenti.

Studenti mají možnost spolupracovat na praktickcýh projektech

„Na letošek máme naplánované, že každý ze studentů, který u nás bude, by si ho vytvořil. Pak bychom ho dali do některé ze škol, jedno jaké. Jde o to sehnat jen pár peněz na ten hardware,“ přibližuje Roman Vaibar z datového centra.

Plány jsou ale ještě větší. Datové centrum chce se studenty vytvořit i čidla, která budou v reálném čase sledovat spotřebu energií a vody.

Tvorba konkrétních projektů je podle vedoucího odborného výcviku Jaroslava Masopusta pro studenty neocenitelnou zkušeností. „Posouvá je to – nutí je to zamyslet se nad tou danou činností,“ konstatuje.

Získané znalosti studenti mnohdy rovnou zavádějí i doma. „Sám jsem si doma zapojoval celou chytrou domácnost, i jsem si upravoval moduly tak, aby mi do ní zapadaly – ať už je to automatické otevírání brány nebo rozsvícení světel ve chvíli, kdy někdo přijde domů,“ dodává student ústecké průmyslové školy Jonáš.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související