Studenti teplického gymnázia budou mít delší podzimní prázdniny. Ředitel tak odměnil očkované učitele

22. říjen 2021 13:00

Epidemická situace v Ústeckém kraji se zhoršuje, ohniska nemocí jsou často ve školách. Krajský krizový štáb proto ředitelům doporučil, aby na pondělí a úterý vyhlásili ředitelské volno a prodloužili tak podzimní prázdniny. Některé školy se pro tento krok rozhodly už dřív. Třeba teplické gymnázium.

„Ředitelské volno jsem tady ještě nezažil. Pan ředitel říkal, že je to kvůli tomu, že se nechalo naočkovat hodně lidí, tak prý za odměnu, ale nevím, jestli je to úplně pravda,“ uvažuje Vojtěch Hanžl, který na víceleté gymnázium chodí sedmým rokem.

Třetím rokem studuje Tereza Jägerová: „Podle mě je to dobrý nápad. Teď se ta situace opět zhoršuje, tak bude týden na to, aby se to trochu uklidnilo. Ti učitelé na nás toho hodně valí, protože se bojí, že se to zase zavře.“

No, já s ředitelskými volny opravdu velice šetřím,“ připouští ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman. Tentokrát se ale rozhodl odměnit učitele, kteří se nechali očkovat proti nemoci covid-19.

„Z našich 83 učitelů je jich očkováno 90 procent. Jen 8 jich není očkováno, a ti mají pro to nějaké zdravotní důvody,“ shrnuje Bergman.

Ředitelské volno vítají nejen žáci, ale i učitelé

Většina učitelů bude mít volno, takže studenty by neměl kdo učit.

„Teď se k tomu ještě přidal jeden důvod, a tím je zhoršující se situace, takže se to docela hodí. Jsou i nějaká doporučení, aby ředitelé ta volna dávali a prodloužili tak prázdniny,“ dodává ředitel gymnázia.

„My jsme samozřejmě rádi, právě proto, že to tady není běžné. Spousta z nás to využije – odjedeme na celý týden pryč, se zrelaxovat. Je to náročné se po té distanční výuce vracet,“ komentuje ředitelské volno francouzštinářka Pavla Pokorná.

„Snažíme se také vytvářet studentům ještě větší podporu než jindy, protože je to pro ně náročnější. Z toho jsme pak sami víc vyčerpaní, tak se to volno opravdu hodí, abychom sami dočerpali energii,“ doplňuje ji angličtinářka Linda Hejdová Lindová.

Zatímco na dalších školách v Ústeckém kraji, kde ředitelé na pondělí a úterý vyhlásili volno kvůli přibývajícím virózám případně šíření nemoci covid-19, tady na teplickém gymnáziu podle ředitele Bergmana žáci ani učitelé nemocní nejsou.

Spustit audio

Související