Student z Liberce Daniel Matejča ohromil svět hrou na housle

V šestnácti letech udělat po celém světě dobré jméno České republice - to se nepodaří jen tak někomu. Daniel Matejča ale ohromil miliony televizních diváků, když o víkendu vyhrál eurovizní soutěž mladých hudebníků.

S mladým houslistou mluvil Český rozhlas hned po návratu do Česka. „Je to krásné. Ten moment, když jsem slyšel svoje jméno, byl snad nejkrásnější moment v celém mém životě,“ popisuje v rozhovoru pro Český rozhlas své dojmy liberecký rodák Daniel Matejča hned po návratu do Česka.

„Když na mě dneska vyběhne nějaký odkaz na internetu, tak je tam napsáno, že jsme vyhráli. Ne, že jsem vyhrál já, ale že ‚jsme‘ vyhráli. A to je pro mě obrovská pocta, že jsem mohl České republice takto udělat radost,“ říká.

V souboji s dalšími osmi hudebníky z celé Evropy porotce ohromil Šostakovičovým Prvním koncertem pro housle.

„Já jsem o této soutěži slýchal už dlouho. Je to krásný koncept, protože je to taková typická klasická soutěž. Ten koncept je krásný v tom, že se soutěž vysílá v televizi, tudíž má obrovský rozsah. Tím pádem máme my jako účastníci šanci divákovi ukázat něco z té ‚druhé‘ hudební strany, z toho klasického světa,“ vysvětluje.

Daniel Matejča je ve svých šestnácti letech považován za jednoho z nejvýraznějších mladých houslových talentů. Souběžně studuje liberecké Gymnázium F. X. Šaldy a Akademii múzických umění v Praze. Po vítězství v mezinárodní hudební soutěži se už připravuje na další koncerty.

„Momentálně připravujeme Čajkovského na koncert 13. září v Rudolfinu v Dvořákově Praze,“ zve na hudební přehlídku.

Eurovizní soutěž mladých hudebníků se konala podvacáté. Česko se jí zúčastnilo posedmé. V předchozích letech mladí talenti reprezentovali Česko třeba ve hře na piano, violoncello nebo klarinet.

autor: šte
Spustit audio

Související