Strojírenská firma z Varnsdorfu rozšířila výuku na své škole. Vychovává si tam budoucí zaměstnance

3. září 2019

Strojírenská firma TOS z Varnsdorfu otevřela dva nové obory na své odborné škole. Zřízením školy vyřešil podnik nedostatek technických pracovníků. Spolupracuje navíc s dalšími 15 firmami v regionu, kde mohou absolventi najít v budoucnu uplatnění.

„Vítám vás ve střední průmyslové škole TOS Varnsdorf. Čtvrtý školní rok dnes zahajujeme v těchto nádherných prostorech. Řekl bych, že je to škola pro 21. století,“ přivítal hosty v nových prostorách ředitel školy František Hricz.

Všichni přítomní si pak mohli moderní školu podrobně prohlédnout.

„To je 3D tiskárna, která má dvě hlavičky. Tohle je zase 3d scanner, který vlastně naskenuje tvar toho objektu, který pak můžete převést do elektronické podoby,“ vysvětloval zájemcům zástupce ředitele školy Jiří Bajan a pokračoval: „Tady v těchto místech by měly být v budoucnu stroje CNC –soustruh a frézka.“

Škola má kolem 150 žáků, zájem převyšuje poptávku

„Všichni přijdou k nám do školy a my si s nimi povídáme – o tom, proč si tu školu vybrali, jakou mají představu o profesi, co si myslí, že budou do budoucna dělat. Už během svého studia pak žáci navštěvují pracoviště, které si sami vyberou. Mají tam prostor dva, tři roky, aby se tam ukázali, aby si na ně ta firma zvykla,“ vysvětluje Bajan.

Strojírenská firma TOS z Varnsdorfu otevřela dva nové obory na své odborné škole

Navíc mají školáci možnost učit se v moderních prostorech, které vznikly přestavěním staré výrobní haly. Firma celou přestavbu zaplatila ze svých peněz.

„Ano, je to původní výrobní hala. Investovali jsme do toho celkem 118 milionů,“ vysvětluje Jan Rýdl, předseda správní rady TOS Varnsdorf.

Zahájení školního roku se zúčastnila také Dagmar Kuchtová, generální ředitelka svazu průmyslu a dopravy: „Je to ideální příklad pro další firmy, protože bohužel ta podpora technického školství nebyla úplně ideální a dosud není.“

Firma se ještě chystá vystavět odborné dílny a tělocvičnu. To by mělo stát kolem 50 milionů korun. O finanční podpoře projektu chce jednat s krajem.

Spustit audio

Související