Střídání veřejně prospěšných pracovníků komplikuje úklid v Neštěmicích

4. duben 2016

Veřejně prospěšné práce pomáhají dlouhodobě nezaměstnaným odrazit se ode dna a znovu si vytvořit pracovní návyky. Takhle pracovat mohou zhruba rok, pak mají tříměsíční pauzu. Podle úřadu práce dostanou takoví lidé lepší šanci sehnat si běžné zaměstnání a na veřejně pracovních pracích je vystřídají další lidé z řad dlouhodobě nezaměstnaných. Tato praxe ale příliš nevyhovuje radnici v ústeckém obvodu Neštěmice. Noví pracovníci podle radnice ulice uklízet nechtějí a ti osvědčení si běžné zaměstnání seženou jen velmi těžko.

„Pracuju tady od roku 2015… Až budu muset zůstat doma, bude to utrpení – čekat, až mi zas městský úřad zavolá, abych mohl opět nastoupit do práce,“ popisuje Marek Daňo, jeden z těch, který veřejně prospěšné práce vykonává.

Úřad práce v Ústí nad Labem chce dát podle Jaroslava Kunce šanci také jiným dlouhodobě nezaměstnaným lidem.

„Veřejně prospěšné práce jsou a priori nástroj, který má sloužit k tomu, aby uchazeč znovu získal nějaké pracovní návyky. Po tom roce předpokládáme, že nějaké pracovní návyky získal a my, jako úřad práce, bychom se měli snažit ho znovu dostat na otevřený trh práce, nebo ho dostat na dotované pracovní místo k zaměstnavateli, u kterého by pak byla vyhlídka, že by tam mohl pracovat i bez podpory státu,“ popisuje Kunc.

Veřejně prospěšné práce

Neštěmický obvod zaměstnává 107 veřejně prospěšných pracovníků. S těmi dosavadními je vedení radnice spokojené. Střídání pracovníků se nezařazené starostce Neštěmic Yvetě Tomkové nelíbí.

„Přichází k nám noví lidé, které neznáme, a samozřejmě tu máme i techniku za nemalé peníze.. Pracovníky proškolujeme a hradíme jim i lékařskou prohlídku, takže pro nás jsou ty náklady také poměrně dost vysoké – zhruba 2,5 milionu ročně. Úřad práce nám sem posílá lidi, co jsou už léta doma, kteří mají nulové pracovní návyky, a jsou tu den, dva buď se hodí marod nebo řeknou, že tady pracovat nebudou…“ popisuje Tomková.

Kvůli výpadku zkušených a proškolených pracovníků způsobil v Neštěmicích byly problémy například u údržby zeleně nebo při úklidu psích exkrementů.

autor: hau
Spustit audio