Strážníků v Liberci je málo. Omezí kvůli tomu i služby ve Frýdlantu

5. březen 2020 15:02

Liberecká Městská policie bojuje s nedostatkem strážníků. Ve městě jich slouží o zhruba pětinu méně, než by bylo potřeba. Vloni se jich, i přes rozsáhlou náborovou kampaň, podařilo získat jen šest.

Čtěte také

U Městské policie v Liberci pracuje zhruba 80 strážníků a podle vrchního policejního rady Ladislava Krajčíka není jednoduché obsadit nová místa. Trh práce je prázdný a nové lidi se těžko daří získávat. Problémem je i to, že psychologické a fyzické testy jsou pro většinu uchazečů nepřekonatelné. Městská policie se potýká i s tím, že v podstatě už hotoví strážníci odcházejí ke státní policii nebo k armádě. Nábory strážníků budou pokračovat.

6 strážníků slouží ve Frýdlantu

Liberec také od dubna 2020 omezí službu ve Frýdlantu, kam strážníci z krajského města dojíždějí pomáhat. Nedostatek lidí to sice nevyřeší, pomůže ale fakt, že strážníci ve Frýdlantu budou sloužit jen polovinu doby, nebudou tam už nepřetržitě 24 hodin. Liberečtí strážníci ve Frýdlantu působí od roku 2012 na základě dohody obou měst, která má vypršet letos na konci března. Podle primátora Liberce Jaroslava Zámečníka ze Starostů pro Liberecký kraj se ale se starostou Frýdlantu Danem Ramzerem z ODS dohodli na kompromisu. Smlouvu zatím prodlužují o rok a půl, do konce září 2021. Město Frýdlant zvažuje i zřízení vlastní městské policie.

Ocenění strážníků

Strážníci dostali 5. března 2020 na radnici ocenění za příkladnou práci. Mezi oceněnými byl například strážník Jiří Kolář, za pořádání soutěží kynologů. Zlatým hřebem bylo povýšení strážníka Jiřího Javorského do hodnosti vrchní praporčík. Strážník se stal už legendou městské policie, po Liberci, zejména po centru, se pohybuje přes 20 let. Oceněnými za 25 let služby byli ještě strážníci Josef Popovič, Luděk Svoboda, Pavel Henzl a Martin Veselý. Za 20 let služby získali ocenění Martin Torák, Ludmila Chládková a Vlasta Pešková.

Primátor Liberce Jaroslav Zámečník z SLK předává ocenění strážníkovi Jiřímu Javorskému. Ten byl také povýšen do hodnosti vrchní praporčík
autor: Eva Malá
Spustit audio

Související