Strašnice budou mít novou promenádu. Vznikne na místě železnice

18. červenec 2018

Nová dráha pro chodce, cyklisty a bruslaře vznikne na místě železniční trati mezi Hostivaří a hlavním nádražím. Projekt schválili radní Prahy a vyjde přibližně na 200 milionů korun. Se stavbou by se mohlo začít už za dva roky. Nová promenáda povede od Strašnic a Hostivaře k Vršovickému nádraží.

„V okolních zemích se jedná o běžnou věc, u nás jsme se s podobným oživením bývalé železniční trati příliš nesetkali. Vzhledem k charakteru bývalé železnice nejsou nutné velké stavební úpravy, jde hlavně o pokládku různých povrchů,“ uvedl náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Teď už se podle něj čeká pouze na to, až rada projekt schválí. Pak bude ještě zapotřebí získat stavební povolení a vybrat stavebníka. Město chce usilovat o výkup pozemků, z nichž část vlastní Správa železniční dopravní cesty. Podle Dolínka se Praha pokusí 200 milionů na stavbu získat ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Propojí městské části

„Promenáda propojí Prahu 10 s Prahou 2, 4, 10 a 15, umožní dostat se na kole či pěšky ke stadionu Ďolíček, Eden, na Gutovku, k jednotlivým parkům. Atmosféru dodá i zachování historických návěstidel a drážních cedulí. Touto vizí se zabýváme od roku 2012 a jsem rád, že dostává reálné obrysy,“ uvedl starosta Prahy 10 Vladimír Novák (ČSSD).

Nové zastávky

Železnice ve Strašnicích včetně tamní zastávky bude zrušena kvůli stavbě nového železničního koridoru mezi Hostivaří a Vršovicemi, která nedávno začala. Plánovaný téměř sedmikilometrový koridor bude první tuzemskou čtyřkolejnou tratí. Kromě nové zastávky na Zahradním Městě vznikne další v Edenu a Nádraží Vršovice se promění. Nový koridor navazuje na dokončenou přestavbu nádraží Praha-Hostivař. Soutěž na stavbu za 4,4 miliardy korun vyhrálo sdružení firem Metrostav, Swietelsky Rail CZ a SMP CZ. Tři miliardy korun SŽDC získá z evropských fondů.

autor: jp | zdroj: ČTK
Spustit audio