Stovky lidí přišly do Zubrnic zavzpomínat na staré jarní zvyky

20. březen 2016

Vynášení zimy, pletení pomlázky nebo výroba velikonočních kraslic. To jsou jen některé atrakce, které nabízí skanzen v Zubrnicích na Ústecku. První jarní víkend využily k návštěvě vesnice stovky lidí, kteří si připomněli kdysi rozšířené zvyky spojené s příchodem jara. Do skanzenu je možné zavítat i v neděli.

Skanzen v Zubrnicích v sobotu zaplnili návštěvníci z Ústecka, Teplicka, Středočeského kraje, Prahy i ze sousedního Saska. Připomněli si zvyky, které se dříve vázaly k jaru nebo Velikonocům.

Podle flašinetáře Martina Ryby se v období První republiky dodržovalo mnohem víc jarních a velikonočních zvyků než dnes. Často byl třeba slyšet třeba právě zvuk flašinetu, který v Zubrnicích nemůže chybět.

„Pomlázku uplést zvládnu, ale jen tu klasickou. Pak člověk zasadí nějakou tu travičku a holky barví vajíčka,“ vyjmenovává tradice, které doma dodržují, Honza z Lovosic. Do skanzenu dorazil se svými dětmi.

„Kraslice symbolizují znovuzrození, těšení se na nový rok, na jaro,“ vysvětluje jejich prodejkyně Jiřina Lacková. Podle jejího názoru dnes umění malování kraslic upadá. „Chce to hodně trpělivosti a tu má málokdo,“ dodává.

Připomenout si jarní a velikonoční zvyky můžete v zubrnickém skanzenu i v neděli do 16 hodin.

autor: bach
Spustit audio