Stovky druhů okrasných dřevin a květin můžete vidět v arboretu ve Sněžné

30. květen 2016

Ojedinělou zahradu mohou navštívit lidé ve Sněžné u Krásné Lípy. Fritscheho arboretum, které je soukromou zahradou vášnivého sběratele, je přístupné veřejnosti. Jejímu zakladateli Vítu Fritschovi už je sice 82 let, radost z pěstování rostlin a nevšedních dřevin ho ale neopustila. V tuto dobu tam kvetou stovky rododendronů a azalek.

Když projdu tady ten rajón, tak mám hodinu co dělat. Naštěstí na to nejsem sám, moje pravá ruka je můj syn,“ říká usměvavý osmdesátník Vít Fritsche.

Ve své zahradě má stovky, možná tisíce druhů dřevin a rostlin. Původně malíři písma učarovalo sbírání různých dřevin. Přehled o tom, co v arboretu má, ale rozhodně neztratil.

„Kdybych vám měl vypravovat, co tu nebylo před rokem 1960, tak řeknete, že jsem cvok, že to není možný. O každém stromu o původu bych mohl vypravovat… A který je z největší dálky? Tenhle smrk Brewelův, ten pochází z Ameriky,“ vysvětluje Vít Fritsche.

Fritsheovo arboretum je přístupné veřejnosti. Jedinou podmínkou, se kterou majitel návštěvníky na svůj pozemek pustí je to, že se budou chovat slušně a nebudou odnášet nebo ničit rostliny ze zahrady.

autor: dap
Spustit audio