Šťovíkové listy umí nejen zahnat žízeň, jsou také léčivé

29. březen 2019

Mladý šťovík jsme na louce trhali rovnou do pusy a žvýkali jsme a šklebili jsme se u toho. Víte ale, že tahle kyselá pochoutka z louky uhasí žízeň, osvěží i dodá energii?

Dříve lidé šťovík dokonce používali jako zeleninu. Nejchutnější jsou mladé, jemné lístky. Šťovík se hodí do polévky i jako náplast. Můžete ho použít k obkladům na kožní onemocnění, nebo k ošetření různých poranění a neduhů.

Díky vitamínu A posiluje zrak. Doplňuje do organismu železo, tím pomáhá k produkci červených krvinek. Šťovík při rýmě rozpouští hleny a uvolňuje dýchací cesty. Vitamín C zase stimuluje imunitní systém.

Odvar z listů můžete použít jako kloktadlo při aftách v ústech. Je ideálním prostředkem pro očistnou jarní kúru.

Tak si pojďme dát zdravý nápoj se šťovíkem. Jak na to? Na malé kousky nakrájejte banán a jablko. Přilijte 2 šálky vody, hrst šťovíku a všechno dobře rozmixujte. Nápoj nalijte do sklenice, ozdobte lístkem zeleného šťovíku a vychutnejte si probouzející se jaro.

Spustit audio

Související