Štěně s průkazem původu nebo bez? Vybírejte s rozmyslem

7. březen 2020

Uvažujete o koupi štěněte a máte zájem o konkrétní plemeno? Pak se vám nabízejí hned dvě možnosti, jak si vysněné štěňátko pořídit. Levnější variantou je štěně bez průkazu původu, tedy tzv. bez papírů. Pokud chcete ale zdravého psa s průkazem původu, oslovte daný chovatelský klub, kde vám informace o aktuálních štěňatech poskytne poradce chovu. Veterinární lékařka Lída Růžková z Pardubic tzv. bezpapíráky nedoporučuje. Proč?

„U psů bez průkazu původu (PP) není nikdy jistota správného výběru rodičů. Chovatelé štěňat bez PP nemusí být nesvědomití, ale z nějakého důvodu nedošlo k uchovnění feny. A to je spojené i se zdravotním vyšetřením. Když zdravotní test nedopadne dobře, fena nemůže být chovná. Přesto se majitelům může líbit a rozhodnou se pro štěňata. Ta si ale mohou do života přinést genetickou informaci pro vývoj dalších onemocnění,“ říká veterinářka.

Chovatelka border kolií Helena Půlpánová se svými přírůstky

Její slova potvrzuje zkušená pardubická chovatelka border kolií Helena Půlpánová. „Když se rozhodnu pro zlatý prsten, půjdu do klenotnictví. Chci, aby byl kvalitní a nezničitelný. Nerozumím tomu, proč je v České republice tolik bezpapírových psů. To by se v Německu nebo v Rakousku stát nemohlo,“ říká chovatelka.

Chovná fena? K průkazu stačí zdravotní testy a bonitace

Tzv. uchovnění feny není nic složitého. U populárního plemene border kolií stačí absolvovat pouze dvě věci – zdravotní testy a bonitaci, kde je pes pečlivě posouzen zkušenými chovateli. Majitelé už potom nemusí chodit na žádné další výstavy ani soutěže.

Chovatelka a veterinářka Lída Růžková se svou střední kníračkou Elsou a jejími potomky

Při bonitaci se pes pečlivě posuzuje a srovnává se standardem. Veškeré odchylky jsou zapsány a pes odchází buď s výsledkem chovný, nebo nechovný. U většiny plemen platí tento výsledek doživotně.

Se štěnětem si vezete domů kupní smlouvu a očkovací průkaz

Zájemci o štěně by si v den odjezdu z chovatelské stanice měli odvézt nejen psa, ale také mezinárodní očkovací průkaz se záznamem o očkování a odčervení.

Štěně středního knírače chovatelky Lídy Růžkové

Dále kupní smlouvu s informacemi o rodičích, číslem čipu a kartou do registru, kde je dobré v registraci pokračovat, aby se pes dal identifikovat, když se ztratí. Samozřejmostí je kontakt na chovatele, se kterým je možné se kdykoliv poradit.

Pozor na stanice, které vydělávají na chovu psů. Divné je, když vám chovatel neukáže prostředí, kde štěně vyrůstá, neukáže matku a ostatní sourozence. Podezřelé je také, když se štěně krčí v koutě, je příliš hubené a ustrašené. Takových „chovatelských“ stanic je v České republice bohužel stále dost.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.