Sté výročí konce první světové války a Den válečných veteránů si dnes lidé připomínají na několika místech severních Čech

11. listopad 2018

Pietní vzpomínkové setkání se v Roudnici nad Labem konalo na tamním městském hřbitově u pomníku obětem první a druhé světové války a začal symbolicky v 11 hodin a 11 minut.

V půl dvanácté bude pokračovala  vzpomínka v Komenského ulici u domu číslo 912. V něm se narodil plukovník Eduard Šimon, příslušník 311. bombardovací perutě RAF a účastník II. odboje.

Následovala  vzpomínka na člena legií v Rusku Josefa Mašína a v pravé poledne skončí pietní akce u pamětních desek ve vestibulu městského úřadu.

U pomníku padlých vojáků 2. polské armády v Lobendavě na Děčínsku zase dnes položili věnce a zapálili svíčky členové Vojenského historického spolku.

Ve Frýdlantu na Liberecku obnovili dva pomníky obětem první světové války. Slavnostně je dnes odhalili hodinu před polednem.  Pomníky stojí jen pár metrů od sebe, jeden v parku před hřbitovem, druhý, takzvaný klečící voják, stál téměř zapomenut v nejzazší části samotného hřbitova.

autoři: Jan Bachorík , Daniela Pilařová , ČTK , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související