Šťavnatý tažený štrúdl s jablky upekla Eliška Plšková podle skoro 100 let starého receptu

Za prvním soutěžním receptem Pochoutkového roku na sladko jsme se vypravili do Trutnova. Eliška Plšková upekla úžasný tažený štrúdl s jablky a skořicí podle receptu své babičky. Pod tenkou vrstvou vláčného těsta se ukrývá velká vrstva šťavnatých jablek z vlastní zahrady.

Ingredience
  • 350 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 250 g másla
  • 50 g cukru
  • 150 ml vody
  • 2 kg kyselejších jablek
  • 3 hrsti strouhanky
  • 7 lžic cukru
  • 3 lžičky mleté skořice

Postup

Nasypeme mouku do mísy, přidáme 1 celé vejce a špetku soli.

V rendlíku si rozpustíme celou kostku másla. V druhém rendlíku přivedeme k varu 150 ml vody a 50 g cukru. Tento rozvar krátce svaříme. Musíme nechat cukr dokonale rozpustit, aby bylo těsto jemné a vláčné. Když začne rozvar bublinkovat, můžeme rendlík odstavit z plotny.

Pak do mísy k mouce s vejci a solí přidáme 10 lžic rozpuštěného másla a 10 lžic horkého cukrového rozvaru. Vše zamícháme vařečkou a spojíme v mastné těsto.

Když těsto drží pohromadě, není řídké ani moc husté, propracujeme ho na vále. Následně s ním musíme 100krát bouchnout o stůl, aby se v těstě aktivoval lepek. Potom bochánek těsta skryjeme na vále na 20 minut pod nahřátým hrncem a utěrkou.

Na stůl rozprostřeme bavlněný ubrus (plátno nebo prostěradlo). Pomoučíme ho a do středu položíme bochánek odpočinutého těsta. Těsto už nemoučíme. Prsty ho roztáhneme na placku a pomocí válečku vyválíme dotenka.

Nakonec těsto pomalu vytahujeme rukama do co největší velikosti. Z kraje nadzvedneme placku těsta a podsuneme pod něj ruce do středu s otevřenou dlaní směrem vzhůru. Pak ruce s roztaženými prsty přizvedáváme nahoru a táhneme zpět ke kraji. Tím těsto vytahujeme do stran. Ruce takto střídáme a povytahujeme těsto po celém obvodu.

Těsto se netrhá, dokud je teplé. Jakmile začne vychládat a vysychat, začne se lámat a trhat. Když se někde udělá nějaká trhlinka, hned ji zamáčkneme.

Po vytažení těsta do velké placky, kdy je vidět i vzor ubrusu skrze těsto, ho ihned navrchu vydatně potřeme rozpuštěným máslem. Pak ho lehce posypeme 3 hrstmi prosáté strouhanky.

Na to nastrouháme tenoučké plátky oloupaných jablek, jako bychom ho kryli bramborovými lupínky. Těsto by nemělo být skrze jablka vůbec vidět. Následně vrstvu jablek pocukrujeme a ochutíme mletou skořicí.

Nakonec štrúdl zavineme pomocí ubrusu, na kterém leží plát těsta. Ubrus vezmeme oběma rukama u delšího okraje a přizvedneme ho. Okraj těsta se tak převalí na vrstvu jablek. Takto zdviháme ubrus dál a převalujeme štrúdl přes celý stůl až na druhý konec.

Konce svinutého štrúdlu na koncích založíme a opatrně přeneseme na plech s pečicím papírem. Metrový štrúdl musíme stočit do spirály, aby se vešel na plech. Pracujeme opatrně, aby se nepotrhal. Pokud se tak stane, ihned vzniklou trhlinu zacelíme.

Štrúdl potřeme zbylým rozpuštěným máslem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 180 °C zhruba 30 až 40 minut. Na povrchu musí být tmavě růžový.

Eliška Plšková

Recept na tažený štrúdl má po své babičce Marii Jurčenkové, která se ho naučila péct, když sloužila v 18 letech v jedné rodině v Novém Městě nad Metují. Od té doby se u nich doma peče. Po babičce ho podědila maminka a od ní převzala štafetu paní Plšková.

Přivítala nás s úsměvem ve svém bytě v panelovém domě a pozvala rovnou ke stolu. Ochutnali jsme zeleninovou polévku, hovězí guláš a navrch ještě svatební koláčky. Byl to nadmíru krásný a pohodový začátek dalšího soutěžního ročníku.

Patrik Rozehnal a Eliška Plšková s upečeným štrúdlem