Starý kolejový zakladač v povrchovém lomu Vršany šel k zemi

26. květen 2021 14:55

Více než 60 let starý obří ocelový velkostroj nechali 26. května těžaři odstřelit na Mostecku. V hnědouhelném lomu Vršany zakladač zasypával zeminou místa po těžbě uhlí. Vážil 1 300 tun a na výšku měl 28 metrů.

Demolice stroje je podle vedení společnosti Severní energetická levnější a hlavně bezpečnější, než jeho postupné rozebírání. Na odstřel stroje musel pyrotechnik umístit na jeho konstrukci šest náloží.

„Stroj sloužil k zakládání zeminy. To znamená, že jeden velkostroj tu skrývku natěžil, naložil ji do vlaků, a ty ji sem přivezly. Tady se ta zemina naložila, zakládala se právě tím zakladačem, který tady je,“ popsal funkci stroje technický ředitel těžebních společností skupiny Severní energoetická Petr Procházka.

Zakladač má dvě ramena. Jedním zasypavá terén, protější kratší rameno slouží jako závaží. Pokud by měly ramena postupně rozebírat jeřáby, mohl by se stroj převážit na jednu ze stran. U demolice toto nehrozí. Odstřel zpřetrhá nosná lana v jedné chvíli.

Čtěte také

Z bezpečné vzdálenosti 300 metrů vysvětlil postup demolice pyrotechnik Petr Mikula: „Odpálím to, bude to velká pecka – bouchne to tady na té šikmé věži, kde se přestřelí lana, pak támhle úplně na konci, u toho žlutého kola, se přestřelí dvě pásnice. V těch místech vyletí dvě kurty nahoru a dolů.“

Následovalo odpočítávání, kterému přihlíželi někteří zaměstnanci lomu. Tady na Vršanech se odstřelem likvidoval velkostroj poprvé. Pak přišla samotná detonace.

Zhroucení mnoha set tun oceli přihlížel i Josef Leisner, na zakladači 30 let pracoval: „Je to smutný pocit, můžu říct, protože člověk přece jenom na tom zakladači nějakých 30 let dělal. Takovéhle rozloučení je vždycky těžký – je to prostě vzpomínka na tu práci, co jsme tady dělali, i na ty lidi, kteří tu dělali.“

Za 60 let provozu kolejový zakladač zasypal v lomu Vršany 230 milionů kubických metrů zeminy, to je téměř 160 pražských Václavských náměstí zasypaných do výšky 30 metrů.

autor: Jan Beneš

Související