Startér prožívá kovovou love story. S českými King Crimson a Joy Division

4. únor 2019

„V podstatě ten song popisuje milostný vztah dvou kusů šrotu,“ píše o skladbě Kov o kov člen kapely Šamanovo zboží. Sedmnácté kolo hitparády neobjevených ovládly špinavé novinky inspirované industriálem a post punkem.

Ze skoro šestiminutové, experimentální skladby od ostravské formace Šamanovo zboží jsme nadšení. Surreální text, basa a bicí, které se rozjíždí a zase zastavují jak mašinerie někde v dole Hlubina. Šamanovo zboží hrají už devět let, dřív si libovali v progresivním rocku, teď mají blíže k psychedelii. Mají za sebou třeba rockovou operu, a kdo je slyšel, mluvil v souvislosti s jejich hudbou o fúzi Radiohead a King Crimson nebo pro ně vymyslel nálepku post všechno. Nic podobného jsme ve Startéru dlouho neměli a zároveň doufáme, že to u nás nějakou dobu zůstane.

I z druhé novinky máme radost. Kapela Runabout je mezinárodní trio Čecha, Slováka a Srba, kteří se inspirují post punkem, ale i filmem Noc oživlých mrtvol. Track Funeral Flowers ale není jenom reinkarnace osmdesátkové hudební dystopie nebo vykrádačkou béčkových filmů. Skladba z debutového prosincového EP tepe čerstvou energií a má v sobě něco až dětsky naivního, i když Runabout tvoří chlápci, kteří, soudě podle kapelních fotek, brzo pošlou vlastní synky k maturitě.

Poslouchal někdy Albert Černý Plastiky? A co punk?! A jezdil Albert Černý na skateboardu? Poslechněte si aktuální díl Startéru, ve kterém jsme opět hostili naši porotu. Dozvíte se nová fakta ze života budoucí hvězdy Eurovize, ale hlavně uslyšíte nejzajímavější kapely z podhoubí české scény.

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka