Starostové vyvěsí hrábě na protest proti rozdělování dotací

15. květen 2013

Místo obecních vlajek vyvěsí starostové hrábě. Protestují proti připravovanému rozdělení evropských dotacích pro obce na další roky. Původně chtěli být starostové v odporu důraznější, nakonec však zvolili slabší formu protestu.

Právě hrábě symbolizují podle svazu místních samospráv hrabivost ministerstev, státních institucí nebo velkých firem. Podle starostů tak na venkov nezbývá moc peněz.

„Hrábě byly logo, které si svaz místních samospráv vymyslel s tím, že evropské peníze se hrabou na jednu hromadu, což je ten centrální systém,“ vysvětluje starostka Hrádku nad Nisou na Liberecku Jozef Horinka z nezávislého sdružení. Nelíbí se mu například centrální rozdělování peněž pro regiony.

„Je to krok směrem od obcí a měst, je tady reálná snaha o centralizované rozdělování evropských peněz. Konkrétním příkladem může být třeba jeden regionální operační program, kterému se má říkat IROP.“

Dnes chtěli starostové v Praze proti připravovanému rozdělování dotací protestovat. Nakonec ale má svaz místních samospráv s ministerstvem pro místní rozvoj dál jednat.

„Došlo k posunu ze strany ministerstva pro místní rozvoj, a proto byla demonstrace zrušena,“ říká předsedkyně svazku Jana Juřenčáková.

Hrozba protestu ale stále visí ve vzduchu. Podle Juřenčákové se uskuteční do prázdnin, pokud se starostové s ministerstvem nedohodnou:

„Pokud ta další jednání nebudou úspěšná, tak starostové jsou připraveni do Prahy přijet a demonstrovat svoji nespokojenost.“

Podle ministerstva pro místní rozvoj je důležité, aby bylo rozdělování dotací odůvodněné. Proto nechce jednotlivým žadatelům budoucí dotace garantovat.

Spustit audio