Staroměstský orloj ze všech stran, musí se za ním ale do Kadaně

9. duben 2017
Hádankář

V Kadani stojí přesná replika pražského orloje. Je kopií hodinového stroje, apoštoly u něj ale nečekejte. Ostatně i na pražském Staroměstském náměstí se na orloji objevili až později, stejně jako malby Josefa Mánese.

Zato je kadaňský stroj jednou tak velký než jeho slavný pražský bratříček (je v poměru 2:1), má zhruba pět metrů a váží více než pět tun. A protože je ve volném prostoru, každý si jeho mechanismus může prohlédnout ze všech stran – na rozdíl od Prahy. Dokonce i z vrchu – pokud se postaví na parkán kadaňského hradu.

Orloj nemůže být spuštěn

I když je kadaňský orloj přesnou kopií, není funkční. Z bezpečnostních důvodů. „Ze zadní strany i z boku je orloj otevřený, takže každý uvidí, jak stroj zevnitř přesně vypadá. Pokud by fungoval, mohlo by dojít k úrazu,“ vysvětlil při odhalení stroje na Nábřeží Maxipsa Fíka starosta Kadaně Jiří Kulhánek z ODS.

Karel Meloun s funkčním modelem orloje. Ten na nábřeží bude desetkrát větší

Repliku orloje sestavil klášterecký umělecký kovář a sochař Karel Meloun, na samotné výrobě se podílelo několik dalších desítek lidí. Nejprve ale vytvořil podle dobových nákresů i měření skutečného pražského orloje malý, zcela funkční model. Návrhy a propočty zabraly zhruba rok a půl, výroba pak dalších půlrok. „S výsledkem jsem spokojený… Jsem odtud z regionu a znamená to pro mě skutečně hodně,“ řekl o zakázce při odhalení stroje v Kadani novinářům Karel Meloun.

Proč právě v Kadani

Když se podíváme do historických pramenů a zapomeneme na pověsti, budeme mít jasno. Historici už zjistili a doložili, že autorem Staroměstského orloje není Mistr Hanuš, jak praví i Jiráskovy Staré pověsti České, ale Mikuláš původně z Kadaně. V Praze pak později působil jako královský hodinář. Za sestrojení orloje dostal od pražských konšelů dům.

Mistr Hanuš se vepsal do historie pražského orloje až později. Byl pražským orlojníkem ke konci patnáctého století a zasloužil se o tom, že stroj, poničený při husitských válkách, se opět rozeběhnul.

Orloj

Pražský orloj opět s kamennými závažími

Zatímco kadaňská replika zůstane i nadále stejná, současný pražský orloj se změní. Dostane původní pohon místo současného, elektrického. Podle orlojníka Petra Skály byl nový pohon k orloji přidán po druhé světové válce, aby se stroj rozeběhnul. Radnice byla totiž vybombardována. Dnešní pohon tvoří elektrický systém s řetězy. Nahradí ho konopná lana, táhla a kamenná závaží.

Celý orloj také bude rozerán, zrestaurován a po návratu už bude pouze kovový. Přesnější nebude. Je to úžasný středověký stroj. I kadaňská replika je světový unikát.

autor: ces
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.