Staroměstský orloj se po rekonstrukci znova rozběhl, elektrický pohon nahradila původní mechanika

29. září 2018 10:53

Po více než půl roce oprav byl v pátek odpoledne do provozu uveden staroměstský orloj. Jeho spuštěním započaly sté oslavy vzniku Československa, které vyvrcholí 28. října. Program před staroměstskou radnicí začal v 17:45, kdy se z oken rozezněly fanfáry. Orloj se pak spustil o čtvrt hodiny později. Na opravený unikát se přišly podívat stovky lidí, kvůli čemuž se část Staroměstského náměstí přímo před budovou radnice zcela zaplnila.

Apoštolové, kteří z nových vitrážových okének na orloji vyjeli přesně v 18 hodin, dostali v dílnách novou povrchovou úpravu. Před demontováním byla na orloji plechová okénka ze 70. let minulého století, instalací skleněných se orloj vrací k původní podobě.

Lidé netrpělivě čekali na 18. hodinu, kdy se jim poprvé představil zrestaurovaný orloj

Ve staroměstské radnici zároveň započala výstava mapující rekonstrukci věže radnice. Veřejnosti bude přístupná od soboty. „Fotografie dokumentují pražskou, a věřím, že nejen pražskou, ale i evropskou, historii,“ řekl na zahájení radní Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice, kandiduje v komunálních vollbách v Praze za koalici STAN/TOP 09).

Nasvícený staroměstský orloj  v noci

Orloj se kvůli opravám zastavil letos 8. ledna, kompletně demontován byl poprvé od poválečných let. Mechanika stroje se vrací do podoby z 60. let 19. století.

Elektrický pohon z roku 1948 byl při rekonstrukci nahrazen původním mechanismem: konopnými lany navíjenými na dřevěné lanové bubny, díky nimž bude orloj poháněn tak, jak byl původně.

Oslavy vzniku Československa jsou koncipovány jako měsíční festival v ulicích. Výročí připomínají vedle výstav, koncertů, divadelních představení a happeningů také audio a videospoty v televizi, rozhlase a na internetu.

Oslavy vyvrcholí v posledních říjnových dnech mimo jiné vojenskou přehlídkou, otevřením opraveného Národního muzea a tradičním udělováním státních vyznamenání.

zdroj: ČTK
Spustit audio