Sportovní komentátor Ondřej Zamazal: Profesionál komentuje dobře i sporty, které sám neumí

4. říjen 2016

Plavat ani hrát hokej vlastně neumí, přesto oběma sportům propůjčuje svůj hlas. Sportovní komentátor Ondřej Zamazal vyrostl na litvínovském sídlišti Janov. Na dnes skoro vyloučenou lokalitu vzpomíná rád.

Ondřej Zamazal vyrůstal v Litvínově. Žil v Janově a chodil tu i do školy. „Je zvláštní sledovat dnešní zprávy z Janova. Na rozdíl od všech pražských kolegů, kteří o tamních událostech informují jen z ústředí, já můžu přidat spoustu historek z vlastního života,“ komentuje současnou situaci okolo problematického sídliště úspěšný sportovní komentátor, který má letos za sebou i olympiádu v Riu a na ní závody v plavání.

„Když je sportovní redaktor a komentátor sám aktivní sportovec, samozřejmě je to výhoda. Nikdy ale nemůžete dělat všechny sporty, které komentujete,“ upozorňuje úskalí svého povolání Zamazal.

Sám hrál a hraje florbal, tam je i redaktorsky jako ryba ve vodě. Hokej ale nikdy nehrál. „Snad možná s tátou a jeho žáky z učiliště někde na rybníce. Ale doufám, že při komentování to poznat není,“ směje se.

S plaváním je na tom podobně. „Vyfasoval jsem ho vlastně náhodou a jsem za to rád. Je to dynamický sport, kde se stále něco děje. Žádné prostoje, pořád nějaká akce.“

A ještě k tomu Michael Phleps. Jeho příběh vinoucí se přes tři olympiády sledoval takříkajíc z první řady.

„Je skvělé sledovat takhle blízka nejlepšího olympionika všech dob,“ uznává Zamazal. Za svůj komentátorský vzor považuje Roberta Zárubu a jeho snem je komentovat nějaké velké hokejové finále. Jenže to nevyjde. Tedy ne, dokud v redakci pracovat právě jeho vzor.

Spustit audio