Spoření do kasičky vám úroky nepřinese, buďte chytří, radí finanční expert

Každý z nás si v dětství spořil do kasičky. Pokud už ale nejste děti, tak jste dospěli do věku, kdy se kasičky nevyplatí. Máte několik možností, jak si uschovat peníze na horší časy, nebo na splnění svého velkého snu. Díky spoření můžeme nastřádat ještě větší částku díky výhodným úrokům.

Ve finančním světě máte hned několik možností, jak si uschovat peníze na pozdější dobu. Nejvyužívanější je běžný účet v bance, kde jsou úroky opravdu minimální. „Je lepší si spořit na vícero účtech, aby se nám to vyplatilo,“ radí finanční expert Petr Chodovský.

Každý by měl mít tři typy spoření

Podle něj by každý měl mít tři základná hromádky, kde si bude spořit: spořící účty, které sice nepřinesou moc velké zhodnocení, ale jsou dobré na náhlé výdaje.

Další „hromádkou“ může být takový spořící účet, na který střádáte přibližně šest let a poté ho můžete vybrat a použít na něco většího. Patří sem stavební spoření nebo dluhopis. Tam už se nějaké ty úroky objeví.

Do poslední pomyslné „hromádky“ patří všechny dlouhodobé úspory – například penzijní pojištění, spoření dětem do začátku, atp.

Velmi známé jsou také termínované vklady, kam si můžete vkládat peníze po dobu několika let.

Petr Chodovský ale tento typ spoření příliš nedoporučuje: „Výsledný úrok za pět let, kdy si spoříte, vyjde na minimum.“

Pokud chcete šetřit svým dětem nebo vnoučatům na život a doba spoření přesáhne 7 let, vyplatí se investovat do fondu životního cyklu.

„Jedná se o dlouhodobý investiční produkt, kam klient platí pravidelnou měsíční částku, a ta se může zhodnocovat v rozsahu od 5 do 8 %,“ radí Petr Chodovský.

Spoření na důchod

V dnešní době bychom měli myslet na důchod již v začátcích své pracovní kariéry. I tady máte několik možností, jak si na penzi naspořit.

Nejznámější službou je penzijní připojištění, kde můžete využít transformované fondy. Konečný výnos je tam ale velmi nízký. Nebo máte možnost využít doplňkové státní připojištění.

V praxi to znamená, že po dovršení důchodového věku máte nárok na vyplacení peněz z tohoto spoření.

autor: Kateřina Klabzubová
Spustit audio

Související